Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: MMC RTV SLO
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: MMC RTV SLO

Minister Boštjan Koritnik je poudaril, da dogovor javnim uslužbencem prinaša odpravo nekaterih preostalih varčevalnih ukrepov, višji regres za letni dopust, hkrati pa odpravlja dve zelo pomembni administrativni oviri.

Med pomembnejšimi rešitvami iz dogovora je poudaril dvig višine letnega regresa. Po zakonu namreč zaposlenemu pripada regres najmanj v višini minimalne plače, kar bi pomenilo 1024 evrov, dogovor pa predvideva regres v znesku 1050 evrov.

Po Koritnikovih besedah bo regres morda izplačan v dveh delih; prvi del 4. junija, drugi pa prav tako v juniju, a z majsko plačo, ko bi izplačali 26 evrov, namenjenih kritju morebitnih stroškov zaradi spremembe izplačilnega dne oz. stroškov, ki bi javnim uslužbencem nastali na banki.

Sorodna novica Sindikati javnega sektorja začudeni, zakaj se vlada ne opredeli do izpogajanega dogovora

Zamik izplačila plač pri proračunskih uporabnikih

Ena od administrativnih razbremenitev, kjer so sledili predlogom strateškega sveta za debirokratizacijo, je namreč po navedbah ministra tudi zamik izplačila plače pri proračunskih uporabnikih. Izplačilo je predvideno najpozneje deseti dan oz. deseti delovni dan v mesecu, kar bo po Koritnikovih besedah bistveno razbremenilo delo administrativnih delavcev, predvsem v državni upravi, hkrati pa bo v večji meri omogočilo, da bo plačilna lista odražala dejansko stanje za delo v preteklem mesecu, bistveno manj pa bo poračunov.

Vsem javnim uslužbencem se bo izračunalo povračilo stroškov kilometrine

Kot pomembno spremembo v skladu s predlogi strateškega sveta za debirokratizacijo je minister poudaril tudi spremembe pri povračilu stroškov prevoza na delo in z dela.

Pojasnil je, da je desetine javnih uslužbencev obremenjenih s preverjanjem, ali je ob uri njihovega prihoda na delo ali odhoda z dela na voljo javni prevoz ali ne. Zdaj so sistem poenostavili, za vse se namreč določa povračilo stroškov kilometrine, pri čemer je ta zvišana z zdajšnjih osmih na deset odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina.

Hkrati izplačilo ne bo smelo biti nižje od 30 evrov, se bo pa izplačalo glede na dejansko število prihodov ali odhodov na delo. Ker pa, kot je dejal Koritnik, spodbujajo tudi javni prevoz, bodo javnemu uslužbencu, če bo predložil dokazilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni prevoz, povrnili strošek njenega nakupa.

Pri ugotavljanju razdalje od kraja prebivališča do delovnega mesta pa se bo upoštevala najkrajša varna pot.

Sorodna novica Sindikati javnega sektorja se ne strinjajo z vladnim ultimatom in zahtevajo pravi socialni dialog

Znesek malice po novem 4,30 evra, do zdaj 3,99 evra

Regres za prehrano med delom bo po novem znašal 4,30 evra, do zdaj 3,99 evra. Dnevnice za službena potovanja pa bodo urejene nekoliko drugače, je nanizal minister.

Do zdaj je bilo določenih 16 evrov za dnevnice za službeno potovanje v državi nad 12 ur, zdaj bodo trije razredi, najvišja pa bo namesto 16 evrov po novem znašala 21,39 evra.

Pri kilometrini za uporabo lastnega avtomobila, kjer sta do zdaj bila dva režima, 18 ali 30 odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina za prevoženi kilometer, se določa le en, v višini 30 odstotkov, kot je recimo do zdaj veljalo za socialne oskrbovalke, ki uporabljajo lastno vozilo, je pojasnil Koritnik.

Za pridobitev pravice do jubilejne nagrade se bo upoštevala tudi delovna doba pri koncesionarjih, ki opravljajo dejavnost v mreži javne službe. Spremembe so tudi pri usklajevanju zneskov, kjer je do zdaj veljalo, da se višina regresa za prehrano usklajuje vsakih šest mesecev z rastjo cen prehrambnih izdelkov.

Odslej se bodo tudi preostali zneski, torej nadomestilo za ločeno življenje, dnevnice za službeno potovanje v državi, jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči, enkrat letno uskladili z rastjo cen življenjskih potrebščin. Dvigujejo se tudi nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse. Do zdaj je študent dobil 97 evrov nagrade mesečno, odslej bo 172 evrov. Za dijake pa bo mesečno povračilo znašalo 86 evrov.

Nagrada se izplača v sorazmernem deležu glede na število dni prisotnosti.

Minister je še napovedal, da bo podpis dogovora predvidoma v petek ob 14. uri.