NLB je v Sloveniji postal sinonim za klientelizem, bančno-politično sprego in korupcijo. Foto: BoBo
NLB je v Sloveniji postal sinonim za klientelizem, bančno-politično sprego in korupcijo. Foto: BoBo

Zaradi tega Slovenija nima potenciala za rast po koncu krize, je na delavnici Prepoznajte korupcijska tveganja, ki je potekala na IEDC-ju - Poslovni šoli Bled, opozoril zunanji sodelavec Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Urban Vehovar.

Izsledke raziskave, ki je bila med 600 slovenskimi menedžerji zvedena aprila letos, je Vehovar prvič predstavil tudi javnosti. V pogovoru z novinarji je pojasnil, da lahko sklepamo, da obstaja cel grozd podjetij in oseb, ki so medsebojno povezani. Te skupine politične in ekonomske moči favorizirajo podjetja v državni lasti na škodo zasebnega sektorja.

"Soočamo se z razmerami, v katerih paradržavna in državna podjetja zavirajo nastajanje in rast podjetij, ki so v zasebni lasti. To ima lahko že srednjeročno izrazito negativne posledice, saj se slovenski zasebni sektor ne more razviti, kot bi se moral," je opozoril in dodal, da je to rezultat delovanja političnih in gospodarskih elit, ki so v zadnjih 20 let dušile zasebni sektor.
Draga elektrika za rente politikov in njihovega sorodstva
Kot primer je izpostavil kartel 16 podjetij v dobavi električne energije. Prepričan je, da Slovenci plačujemo elektriko od 30 do 50 odstotkov predrago, zato da zagotavljamo visoke plače vsem nekdanjim politikom in njihovemu sorodstvu, zaposlenim v teh podjetij.

Največja žrtev sistemske korupcije na Slovenskem so brez dvoma srednja in majhna podjetja, ki bi edina lahko zagotovila prihodnji gospodarski razvoj, meni Vehovar in dodaja, da jih ubija tudi plačilna nedisciplina, ki jo država tolerira že 20 let. "Polno odgovornost za to nosijo menedžerji velikih podjetij in politika, ki je ta sistem gradila in vzdrževala," je dejal Vehovar.
Slovenija mafijski raj
Prepričan je, da so v ozadju omrežja, ki delujejo kot mreže organiziranega kriminala ter so z zlorabo politične in ekonomske moči izrinile poštene akterje. "Zelo ozka omejena elita si je prilastila družbo in gospodarstvo v celoti, kar moramo razbiti, če želimo znosno živeti," je vzporednice med Slovenijo in Egiptom, kjer ima celotno premoženje družbe v lasti nekaj družin, potegnil Vehovar in dodal, da je bil v Egiptu odziv na takšno neznosno stanje arabska pomlad.

Trenutna kriza lahko ta sistem razbije tudi v Sloveniji, vendar pa je vprašanje, kaj lahko zraste na pogorišču, glede na to, koliko časa je trajalo izčrpavanje. Vehovar meni, da je treba prekiniti vpliv politike v gospodarskem sistemu ter povezavo med politiko in bankami v državni lasti s prodajo bank. "To je edini način, da se rešimo iz krize in ohranimo neko znosno stopnjo blaginje prebivalstva," je poudaril.