Vsako prvo soboto v mesecu bodo odprta tudi okenca zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Foto: RTV SLO
Vsako prvo soboto v mesecu bodo odprta tudi okenca zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Foto: RTV SLO
Gregor Virant
Minister Virant je na današnjem obisku upravne enote izrazil zadovoljstvo ob tolikšnem obisku ter uspešnem in hitrem delu zaposlenih. Foto: RTV SLO
Prva delovna sobota za državne urade

"Današnji obisk na večini upravnih enot je potrdil namen spremembe uredbe, da se upravne storitve približajo tudi tistim, ki zaradi delovnih in drugih obveznosti upravnih storitev ne morejo opraviti med tednom," so ob tem sporočili z ministrstva za javno upravo.

V Ljubljani 450 obiskovalcev
Upravno enoto Ljubljana, ki sta jo danes obiskala tudi minister za javno upravo Gregor Virant in državni sekretar Roman Rep, je v delovnem času od 8. do 12. ure po prvih ocenah obiskalo 450 državljanov. Tolikšen obisk je primerljiv z normalnim delovnim dnem, ko se na upravno enoto odpravi od 500 do 900 ljudi.

Na prvo delovno soboto je bilo v večini posavskih uradov zelo malo strank, nekaj več pa jih je bilo na upravnih enotah - sevniško upravno enoto je obiskalo 41 ljudi, brežiško 60, krško pa 62. Več strank je bilo v Kopru, in sicer prek sto. Ob tem je načelnica Upravne enote Koper Liljana Korenika izrazila prepričanje, da so uradne ure ob sobotah nujno potrebne.

Največ zanimanja za potne liste in osebne izkaznice
Največ zanimanja je bilo za izdajo potnega lista, osebne izkaznice in spremembo bivališča, nekoliko manj za izdajo vozniškega in prometnega dovoljenja.

Od 1. maja so uradne ure v upravnih enotah tudi ob torkih, ob sredah pa se podaljšujejo do 18. ure. Uradniška okenca so tako po novem odprta v ponedeljek in torek od 8. do 15. ure, v sredo od 8. do 18. ure, v petek od 8. do 13. ure, vsako prvo oz. drugo soboto v mesecu pa od 8. do 12. ure. Danes do 12. ure so bila na primer odprta vrata zavodov za zaposlovanje, davčnih in carinskih uradov, geodetskih uprav, zavodov za zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter centrov za socialno delo.

Prvo soboto v mesecu delajo tudi notarji
Skladno s spremembami prvo soboto oz. drugo, če je prva sobota državni praznik ali drug dela prost dan, med 8.30 in 12.30 delajo tudi notarji. Uradne ure notarjev so sicer med tednom v ponedeljek od 8. do 15. ure, v torek od 8.00 do 15.30, v sredo od 8. do 18. ure, v četrtek od 9. do 12. ure in od 14. do 16. ure ter v petek od 8.00 do 13.30.

Štetje obiska ob sobotah
Po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta bodo v začetku prihodnjega leta preučili, kako so se obnesle novosti, zlasti glede uradnih ur ob sobotah, in se nato odločili, kako naprej. Vsi organi bodo obiske ob sobotah šteli. Možnosti je več: vzpostavljeni sistem bodo bodisi obdržali bodisi sobote ukinili ali pa jih obdržali tam, kjer bo stranke to zanimalo. Po predvidevanjih naj bi bilo zanimanja za uradne ure ob sobotah več zlasti v večjih mestih.

Prva delovna sobota za državne urade