Današnjemu srečanju bodo po Gašperšičevih napovedih sledili operativni sestanki, na katerih se bodo podrobneje dogovorili o ukrepih. Kot je pojasnil, so med njimi tudi ukrepi, ki ne zahtevajo veliko denarja, ukrepe, pri katerih pa je potrebnih več vlaganj, bodo uvrstili v načrte dejavnosti. Foto: BoBo
Današnjemu srečanju bodo po Gašperšičevih napovedih sledili operativni sestanki, na katerih se bodo podrobneje dogovorili o ukrepih. Kot je pojasnil, so med njimi tudi ukrepi, ki ne zahtevajo veliko denarja, ukrepe, pri katerih pa je potrebnih več vlaganj, bodo uvrstili v načrte dejavnosti. Foto: BoBo
false
Notranja ministrica je spomnila na poslabšanje prometne varnosti na slovenskih cestah v tem mesecu - na slovenskih cestah je letos umrlo 66 ljudi, lani v tem obdobju pa 54. Foto: BoBo

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je po današnjem delovnem sestanku z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in predstavniki agencije za varnost v cestnem prometu, Darsa in direkcije za infrastrukturo, ki ga je gostil po številnih tragičnih nesrečah na slovenskih cestah v zadnjih tednih, pojasnil, da so sestanek namenili pregledu tako kratkoročnih kot tudi dolgoročnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti, ki so navedeni tudi že v resoluciji s tega področja.

Tako so po njegovih besedah spregovorili o mogočih izboljšavah infrastrukture na mestih, kjer se pogosteje zgodijo prometne nesreče. Med drugim bodo preverili možnost uvedbe odstavnih niš, pogovarjali so se tudi o ukrepih za večjo vidljivost avtocestnih priključkov, kar bi preprečilo vožnjo v napačno smer.

Prav tako so, kot je pojasnil Gašperšič, spregovorili o mogočih izboljšavah predpisov s področja preventive (denimo zahteva po uporabi čelade tudi za vožnjo na kolesih s pomožnim motorjem z omejitvijo hitrosti do 25 kilometrov na uro) in uvedbi represivnih ukrepov, med drugim tudi o uvedbi alkoholnih ključavnic.

Policija igra svojo vlogo
Györkös Žnidarjeva je zatrdila, da se je na ugotovitve o poslabšanju prometne varnosti na slovenskih cestah v tem mesecu policija takoj odzvala. Izvajajo številne dejavnosti, med drugim je policijskim enotam naloženo, da opravijo analizo stanja in identificirajo vzroke prometnih nesreč ter predlagajo tudi dodatne ukrepe, prilagojene stanju na lokalni ravni, je pojasnila.

Delo je po njenih besedah intenzivirala tudi specialna enota za nadzor prometa, pretekli konec tedna je bil tako aktiviran tudi policijski helikopter. Policija je, kot je dejala ministrica, v okviru svojih kadrovskih in tehničnih kapacitet na vrhu svoje učinkovitosti.

Kot je poudarila, imajo policijske dejavnosti omejen vpliv, zato je nujno povezovanje vseh institucij s področja varnosti cestnega prometa. Ministrica je tako pozdravila današnji sklep, da je v ospredju agencija za varnost prometa, ki igra ključno vlogo pri usmerjanju ukrepov na področju prometne varnosti.

Za večje medsebojno sodelovanje
Franc Skok
iz Darsa je pojasnil, da so veliko pozornosti posvetili izboljšanju opreme v predorih, v 14 dneh pa tudi pričakujejo študijo v zvezi z vožnjo v napačno smer. Na njeni podlagi bodo izvedli preventivne akcije in uredili prometno signalizacijo, da bi takšno vožnjo preprečili.

Vesna Marinko z agencije za varnost prometa je spomnila, da smo v preteklih letih uspeli sistematično zmanjšati število smrtnih žrtev v cestnem prometu, trenutno stanje, ki je julija kritično, pa ne bi smelo zmesti načrtnega in strokovnega dela na tem področju. Na agenciji po njenih besedah nadaljujejo projekt preiskovanja dejavnikov prometnih nesreč, med katerimi so najpogostejši neprilagojena hitrost, nepravilna stran vožnje in izsiljevanje prednosti, med drugim pa pripravljajo tudi nove preventivno-izobraževalne filme.

Kot so se z Gašperšičem strinjali sogovorniki iz različnih organov - poleg navedenih je bil navzoč tudi predstavnik Direkcije RS za infrastrukturo - je ključ v tem, da se sodelovanje med njimi intenzivira. Na vprašanje, kateri izmed organov je najšibkejši člen v verigi in ne izvaja naloženih nalog, je minister odgovoril, da je današnji pogovor tekel v smeri, kaj lahko kdo še naredi, niso pa analizirali, kje se kateri ukrepi niso izvajali. Temu bodo namenjeni drugi sestanki, je pojasnil.

Ukrepi za prometno varnost
Pristojni za varnost na cestah staknili glave
Ukrepi za prometno varnost
Pristojni za varnost na cestah staknili glave