Eden izmed izvorov in ciljnih držav trgovine z ljudmi je tudi Slovenija. Foto: EPA
Eden izmed izvorov in ciljnih držav trgovine z ljudmi je tudi Slovenija. Foto: EPA

"Telesnica z orodji, poznanimi vsem spletnim uporabnikom, osvetljuje trgovino z ljudmi - trgovino, ki običajno poteka skrita očem javnosti. Spletna trgovina razkriva žalostno resnico in nazorno prikazuje, kako je dejansko videti trgovina, v kateri ljudje postanejo - produkti. Nekateri izmed produktov virtualne spletne trgovine Telesnica so povzeti po resničnih produktih - so odmevi zgodb resnične trgovine z ljudmi," so v društvu zapisali v sporočilu za javnost.
Namen predstavitve "proizvodov" spletne trgovine, ljudi, ki so ponujeni po različnih akcijskih cenah, je šokirati in tako opozoriti širšo javnost na problematiko ter poudariti, da je njeno reševanje odvisno od sodelovanja širše družbe. V trgovini lahko posameznik na koncu tudi daruje za konkreten projekt.
Nekaj promilov v pasti trgovcev z ljudmi
Ob tem opozarjajo, da je tudi Slovenija zaradi svoje zemljepisne lege država izvora in hkrati ciljna država te trgovine.
V društvu ocenjujejo, da je vsaj nekaj promilov (morda celo odstotkov) vseh oseb v Sloveniji ujetih v kremplje trgovine z ljudmi. Izpostavljajo, da se v Sloveniji do zdaj še nihče ni lotil temeljitejše raziskave tega področja, zaradi omejenih finančnih sredstev pa tudi sami lahko podajo le ocene.