V Družbi za avtoceste v RS voznikom ob nakupu vinjet sporočajo, naj shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) ter račun. Foto: Dars
V Družbi za avtoceste v RS voznikom ob nakupu vinjet sporočajo, naj shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) ter račun. Foto: Dars

Cene vinjet za osebna vozila in motorje se namreč ne spreminjajo, lastniki kombijev pa bodo po novem za tedenske in mesečne odšteli manj.

V prodaji je devet različnih vrst vinjet, in sicer letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebni avtomobili) in 2B (kombiji) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred, v katerega sodijo motorji.

Od 7,5 do 220 evrov
Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov.

V cestninskem razredu 2B so cene višje. Za letno vinjeto je treba odšteti 220 evrov. Mesečna bo po novem stala 60 evrov, medtem ko je doslej stala 80 evrov, tedenska pa bo stala 30 evrov. Doslej je bila 40 evrov.

Motoristi morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Previdno pri uporabi
Vinjeta mora biti na vozilu nameščena pravilno, saj je le takrat veljavna. Po odstranitvi zaščitne folije morajo vozniki oziroma voznice vinjeto nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila.

Reklamacija mogoča le v Ljubljani
Če se vinjeta pri nameščanju na vetrobransko steklo poškoduje ali če je uporabnik oziroma uporabnica na vozilo, za katerega je potrebna vinjeta 2B, nehote namestil/-a letno vinjeto 2A ali obratno, je vinjeto mogoče reklamirati.

To je sicer mogoče storiti le v cestninsko-uporabniškem centru v Ljubljani. Tovrstne reklamacije oziroma premestitve veljavne vinjete je mogoče urediti v roku 30 dni od njenega nakupa.

Na Darsu še opozarjajo, da morajo vozniki in voznice, preden nalepijo vinjeto, obvezno preveriti, ali je preluknjana na pravi datum. Pri prodajalcu je namreč mogoče reklamirati le nenalepljeno vinjeto.