Predsednik DL-ja svari, da bo od kompromisov odvisno, ali bo DL sodeloval v novi vladi Alenke Bratušek. Foto: BoBo
Predsednik DL-ja svari, da bo od kompromisov odvisno, ali bo DL sodeloval v novi vladi Alenke Bratušek. Foto: BoBo

Predsednik DL-ja Gregor Virant je na spletni strani DL-ja objavil svoje pismo članom in članicam, saj se mu zdi prav, da pojasni trenutni položaj in naslednje korake.

"Državljanska lista je po objavi poročila KPK-ja pozvala predsednika vlade, naj odstopi. Naš cilj je bil, da vodilna vladna stranka predlaga novega mandatarja, ki ne bi bil obremenjen s kršitvami protikorupcijske zakonodaje, in da koalicija nadaljuje svoje delo. Ker predsednik vlade ni odstopil, smo koalicijo in funkcije, ki smo jih imeli v njej, zapustili," je zapisal Virant in dodal, da so sicer pričakovali, da bo Janša potegnil potezo, ki bi bila za demokratično državo samoumevna, in poslal v parlament vprašanje zaupnice.

"To bi nas pripeljalo do takojšnjih predčasnih volitev. Žal je bil strah največje vladne stranke pred predčasnimi volitvami očitno prevelik," je menil Virant in opozoril, da je bilo treba nekaj storiti.

Tako je po njegovih besedah edina pravna pot za razrešitev vlade konstruktivna nezaupnica, kar pomeni imenovanje novega mandatarja. Svet DL-ja je zato sklenil, da podpre vsak predlog novega mandatarja s ciljem, da "razreši vlado, ki zaradi neverodostojnosti, izjemno nizke javne podpore, brutalnih kadrovskih čistk in žaljive komunikacije z javnostjo vsak dan povzroča hudo škodo državi".

Svet DL-ja je sprejel sklep, da bo pri glasovanju za novo mandatarko podprl Alenko Bratušek. Virant je ob tem članom DL-ja razložil, da se bodo po imenovanju mandatarke začela pogajanja o novi vladi.

"V teh pogajanjih bomo trdo uveljavljali svoje vrednote in svoj program. V zadnjem času sem zasledil tudi tezo, da se Državljanska lista ne more pogovarjati o koaliciji z levosredinskimi strankami. S tem ne soglašam. Državljanska lista je sredinska stranka, zato ne smemo imeti predsodkov ne do desnosredinskih ne do levosredinskih koalicij. Imamo pa predsodek do korupcije, zato smo jasno povedali, da ne bomo sklepali koalicije s stranko, katere predsednik bi bil Zoran Janković," je zapisal Virant.

Različni pogledi od SD-ja
Stranka DL pa bo po njegovi razlagi v pogajanjih uveljavljala svoj program na vseh področjih, predvsem na ekonomskem in javnofinančnem, kjer sicer obstajajo precejšnje razlike s stranko SD.

"Razlike je vedno mogoče premostiti s strpnim dialogom in razumnimi kompromisi. V pogajanjih bomo branili tudi rešitve, ki sicer niso eksplicitno del našega programa, jih je pa uveljavila naša ekipa na ministrstvu za finance z ministrom Šušteršičem na čelu (slaba banka, holding)," je še opozoril Virant.

Na podlagi rezultata pogajanj pa bo svet DL-ja odločil, ali bo stranka vstopila v koalicijo in vlado in pri imenovanju vlade prispevala poslanske glasove ali pa bo glasovala proti - v tem primeru bodo sledile predčasne volitve. Takrat bodo prediskutirali tudi, ali je na pravno čist način izpolnjen pogoj v zvezi z odstopom Zorana Jankovića.

"Državljanska lista je od začetka leta, ko je izbruhnila afera s poročilom KPK, vlekla načelne, logične in konsistentne poteze. Upam si trditi, da smo bili glede tega mnogo boljši od večine drugih strank, ki so veliko spreminjale stališča. Naslednji meseci bodo pomembni in za stranko zelo dejavni. Ali bomo aktivno sodelovali pri zagonu dela nove vlade ali pa se bomo pognali v volilno kampanjo," je v zaključku pisma članom še zapisal predsednik DL-ja.