Virant je eden izmed pobudnikov zbiranja podpisov za predčasne volitve. Foto: MMC RTV SLO
Virant je eden izmed pobudnikov zbiranja podpisov za predčasne volitve. Foto: MMC RTV SLO

Gregor Virant, eden izmed članov pobude Resetirajmo Slovenijo, ki je pred dnevi začela akcijo zbiranja podpisov za predčasne volitve, je v spletnem klepetu pojasnil, da bodo podpise zbirali, dokler ne pride do volitev.

Celoten klepet si preberite tukaj

"Če bomo nadaljevali sedanji tempo, jih bomo imeli do konca meseca med štirideset in petdeset tisoč. Odziv je res izjemen, podpisi 'padajo' vsako minuto, tudi komentarji so zelo zgovorni. Mislim, da prihaja doba e-demokracije," je optimističen Virant.

Virant: Predčasne volitve so izvedljive
Prepričan je, da so predčasne volitve izvedljive, če bi Borut Pahor in njegova stranka prispevala svoje glasove. "Očitno opozicija predčasne volitve podpira, tako da je potrebnih še kakšnih dvajset glasov SD. V vsakem primeru pa so za državo nujne, da se preseka trenutna agonija," je poudaril.

Glede pobudnikov zbiranje podpisov za predčasne volitve (Matej Lahovnik, Janez Šušteršič, Žiga Turk, Marko Pavliha in Rado Pezdir) je Virant zatrdil, da niso politično enobarvni in da vsak od njih razmišlja s svojo glavo.

"Slovenija je talka nesposobnosti vlade"
"Gre enostavno za to, da tako naprej ne gre. Slovenija je talka nesposobnosti vlade in prerivanja koalicijskih strank. Zato stagniramo, medtem pa nas drugi prehitevajo. Scer pa, če smo že pri SDS-u: če bo na volitvah zmagal, bo imel veliko odgovornost in priložnost, da popravi tudi svoje napake iz prejšnjega mandata," je pojasnil.

Pezdir meni, da ne Borut Pahor ne Janez Janša nista primerna za predsednika vlade. Kaj pa Virant? "Pri obstoječi izbiri je zame Janša najboljša rešitev. Je usmerjen k ciljem, discipliniran, ve, kaj hoče, in zna dosegati rezultate. Ima veliko dobrih lastnosti za premierja. Ima tudi šibke točke, tako kot jih imamo vsi. Če bo poskušal tudi te preseči, bo dobro za vse," je pojasnil.

Virant: Jankovića ne bi nikoli podprl za predsednika vlade
Ob tem je enega od klepetalcev zanimalo, ali bo SDS na naslednjih volitvah dobil 50+? Virant ne verjame v tako velik delež glasov za zdajšnjo največjo opozicijsko stranko, prav tako pa to ne bi bilo dobro za demokracijo. "Lahko pa dobi med 35 in 40 odstotki, če se bodo stvari razvijale v isto smer, kot so tekle v zadnjem obdobju," je napovedal.

Kaj pa ljubljanski župan Zoran Janković. Kako komentira njegovo morebitno vključitev v boj za premiersko mesto? Virantov odgovor je jasen: "Nikoli ga ne bi podprl za predsednika vlade. Preveč vprašljivih zadev je v zvezi z njim. Poleg tega je Janković boter trojčka, ki nam trenutno vlada. Smo že pozabili? Mu pa priznavam, da je veliko naredil v Ljubljani in da je učinkovit in delaven župan."