Informativnih dnevov v tradicionalni obliki letos ne bo – obiske šol in predstavitve izobraževalnih programov v živo bodo nadomestili virtualni sprehodi in spletni klepeti. Foto: BoBo
Informativnih dnevov v tradicionalni obliki letos ne bo – obiske šol in predstavitve izobraževalnih programov v živo bodo nadomestili virtualni sprehodi in spletni klepeti. Foto: BoBo

V letošnjem šolskem letu, ki so ga močno zaznamovale epidemija covida-19 in z njo povezane prilagoditve poučevanja na daljavo, poseben izziv za marsikaterega mladostnika bržkone predstavlja tudi odločitev za nadaljnje izobraževanje oz. poklicno kariero. Informativnih dnevov, ki so namenjeni seznanitvi s podrobnostmi posameznih programov izobraževanj na srednjih šolah in univerzah, letos v tradicionalni obliki ne bo mogoče izvesti.

Slovenske šole in univerze bodo morale zato tudi v tem primeru poseči po različnih digitalnih orodjih. V okviru informativnih dnevov pripravljajo za bodoče dijake in študente različne spletne predstavitve izobraževalnih programov, omogočili pa jim bodo tudi virtualna srečanja z učitelji in profesorji srednjih šol, akademij in fakultet.

Virtualna Informativa – kateri poklic izbrati, kako do štipendije?

"Naš največji problem je, kako priti do osnovnošolcev"

"Za nas, ki smo bili navajeni tradicionalno izpeljali informativni dan, je to letos nekaj novega. Dejstvo je, da se predstavljamo samo prek videovsebin in portalov," pove Nives Počkar, predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in dijaških domov, ki je sicer tudi direktorica Šolskega centra Ljubljana. Nekateri ravnatelji so se na ministrstvo za izobraževanje obrnili s prošnjo, da bi se informativni dnevi prestavili in da bi se počakalo na normalizacijo razmer v državi, vendar niso bili uslišani. "Naš največji izziv je, kako priti do osnovnošolcev, kako jih nagovoriti," enega glavnih izzivov na področju naslavljanja bodočih dijakov poudari sogovornica in doda, da so pristojno ministrstvo prosili tudi za to, da bi se za srednje šole postavil skupen spletni portal, a tudi pri tem predlogu niso bili uspešni. "Dobili smo okrožnico ministrstva, da datumi izvedbe informativnih dnevov ostanejo isti, način izvedbe pa je po videokanalih."

Objavljen razpis za vpis novincev v srednje šole

Ministrstvo za izobraževanje je ta teden objavilo razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2021/22. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 19.191 učencev. Za njihovo nadaljnje šolanje je razpisanih skupno 24.108 mest, od tega v programih nižjega poklicnega izobraževanja 656 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6672, v programih srednjega strokovnega izobraževanja pa 9600, izhaja iz razpisa, ki je objavljen na spletni strani ministrstva na povezavi www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/. Informativni dnevi so predvideni za 12. februar ob 9. in 15. uri in 13. februar ob 9. uri.
Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 2. aprila, ministrstvo pa bo najkasneje do 8. aprila do 16. ure na spletnih straneh objavilo stanje prijav za vpis po posameznih programih oziroma šolah. Spremembo pri obsegu razpisanih mest oziroma odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest bo ministrstvo objavilo najkasneje do 16. aprila.

Po besedah Nives Počkar je največja skrb ta, ali si bodo morebitni bodoči dijaki vse te videovsebine, ki jih bodo pripravili, dejansko tudi ogledali: "Če smo odkriti, so naši dijaki in osnovnošolci že siti teh računalnikov, šli bi radi ven, sprašujem se, ali se bo družina res usedla skupaj in pogledala filmček /.../" Neizpodbitno dejstvo, ki ga pokažejo tudi rezultati vsakoletnih anket, je namreč, da so še vedno starši tisti, ki najbolj vplivajo na izbiro srednje šole pri otrocih.

Na vprašanje, ali se bojijo, da bi virtualna izvedba informativnih dnevov kakor koli vplivala na slabši vpis, pa ravnateljica Počkar v primeru Šolskega centra Ljubljana, pod okrilje katerega poleg gimnazije Antona Aškerca med drugim spadata tudi srednja lesarska ter strojna in kemijska šola, pojasni, da te bojazni nimajo, ker imajo zadnja leta stabilen vpis brez večjih nihanj, poleg tega pa je še vedno zaznati porast zanimanja za vpis v srednja strokovna izobraževanja.

Po informacije tudi na virtualno Informativo

Glede na to, da samih informativnih dnevov letos v živo ne bo, pa toliko večji poudarek na mladih, ki se v naslednjem šolskem oz. študijskem letu vpisujejo v srednje šole oz. na fakultete, dajejo tudi organizatorji sejma izobraževanja in poklicev Informativa. Gre za izobraževalni dogodek, ki se tradicionalno zvrsti pred uradnimi informativnimi dnevi v prvi polovici februarja in mladim ter njihovim staršem ponuja dostop do informacij v povezavi z izbiro nadaljnjega izobraževanja in karierne poti.

V preteklih letih je bil petkov del programa rezerviran za organizirane obiske šol z vse Slovenije – v tokratni izvedbi pa šolam kot alternativo ponujajo skupinski virtualni obisk dogodka. "Prijavilo se je ogromno šol, učenci in dijaki bodo lahko skupaj kot razred vstopili in dostopali do vseh informacij, kot da bi prišli v živo na informativni dan," je v imenu organizatorja razložila Daša Kastelic. Če je bilo lani na dogodku na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani več kot 25 tisoč obiskovalcev, jih letos zaradi lažje dostopnosti – kdor koli se lahko kjer koli usede za računalnik – pričakujejo še več. Da bi dogodek v spletni različici čim bolj približali mladim in njihovim staršem, so jih obveščali tudi prek programa eAsistent.

Univerza v Ljubljani v prihodnjih tednih pripravlja več spletnih predstavitev, v okviru katerih bodo predstavili uporabne informacije glede samega študija. Informativni dan za dodiplomski študij pa bo organiziran 12. februarja 2021 ob 10. in 15. uri ter 13. februarja 2021 ob 10. uri. Foto: BoBo
Univerza v Ljubljani v prihodnjih tednih pripravlja več spletnih predstavitev, v okviru katerih bodo predstavili uporabne informacije glede samega študija. Informativni dan za dodiplomski študij pa bo organiziran 12. februarja 2021 ob 10. in 15. uri ter 13. februarja 2021 ob 10. uri. Foto: BoBo

V okviru programa Informative online bodo različna virtualna predavanja, predstavitve, hkrati bo omogočen dostop do gradiv o programih, predmetnikih, videoposnetkov, omogočeni bodo virtualni sprehodi po šolah ... Na dogodku se bo po navedbah organizatorja predstavilo več kot 140 sodelujočih – vseh pet slovenskih univerz s svojimi članicami, izobraževalni programi srednjih šol in gimnazij, šolski centri, višje strokovne šole, tuje univerze, številna ministrstva s svojimi programi, potekala pa bo tudi predstavitev poklicev ter institucij, ki nudijo informacije o štipendiranju, kako in kje prebivati v času študija, kako do dela in študija v tujini ter tudi podjetja, ki bodo podajala koristne napotke o tem, kako do prve zaposlitve. V dveh dneh bo na virtualnih razstavnih prostorih potekalo tudi na 300 webinarjih, obiskovalci pa se bodo lahko skozi dogodek ves čas vključevali v predavanja v spletni klepetalnici in spletnem klicu.

V petek in soboto med 9. in 18. uro

Virtualna vrata za vstop na 13. Informativo so se odprla ob 9. uri. Vstop je povsem enostaven. Ko obiskovalec pride na stran, klikne gumb "vstopi", določiti je treba uporabniško ime in geslo, in ko dobi povratno elektronsko sporočilo, se lahko pridruži virtualni Informativi. Spletni dogodek bo potekal danes in jutri med 9. in 18. uro, po tem terminu dostop do vsebin ne bo več na voljo. "Vrata se bodo zaprla ravno tako, kot je bilo na samem dogodku na Gospodarskem razstavišču," razloži Daša Kastelic.

Na Informativi predstavljajo tudi izobraževalni programi Šolskega centra Ljubljana. "Glede na lanske izkušnje lahko povem, da so bili najbolj produktivni dnevi sobote, ko so učenci hodili s starši, takrat so bila kakovostna vprašanja, zanimanja, odgovori na mestu, letos pa imamo dežurne učitelje – ko bo kdo želel, bodo odgovarjali v živo, ker smo rekli, da tega živega stika pa res ne smemo zanemariti. V bistvu vstopamo na totalno neznano polje, zelo nas skrbi, kako bo – nikoli ne veš, ali si naložil preveč vsebinskega gradiva ali bo virtualni sprehod po hiši predolg," dileme glede tokratne spletne predstavitve naniza Nives Počkar. Glede na to, da njihovi programi temeljijo v glavnem na praktičnem delu, so "to poskušali prikazati tudi z videogradivom".

"Ampak če si vi po Youtubu ogledate, kako nek stroj deluje ali pa v živo – tega se ne da primerjati, to je dejstvo, tega vzdušja v laboratoriju se tudi ne da prikazati v videu, pa če je še tako dober posnetek," odkrito priznava sogovornica.