Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Foto: BoBo
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Foto: BoBo

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič je v vabilu na ponedeljkovo novinarsko konferenco zapisal, da bodo na konferenci pojasnili razloge za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu, predstavili ključne zahteve in zahtevali odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča.

Kot je Kovačič pojasnil za MMC, je poziv k odstopu ministra vezan na stavkovna pogajanja, ki potekajo že pol leta. "Zgodil se je preobrat," je dejal Kovačič in dodal, da bo več znanega na ponedeljkovi tiskovni konferenci, ki bo ob 11. uri.

15. marca uskladili besedilo stavkovnega sporazuma

Pogajalci vlade in Visokošolskega sindikata Slovenije so po več tednih pogajanj sicer 15. marca uskladili besedilo stavkovnega sporazuma. Predsednik sindikata Gorazd Kovačič je takrat dejal, da bo vladna pogajalska skupina sporazum dala v potrditev vladi, nato pa se bo o njem izrekal tudi najvišji sindikalni organ. Danes je za STA povedal le, da besedilo stavkovnega sporazuma med pogajalskima stranema ni bilo parafirano.

Stavkovni sporazum naj bi sicer zajemal neplačni del. Plačni del pa se je prestavil na pogajanja o oblikovanju stebra, za kar so si v sindikatu dali čas do 30. junija. "Naše stališče je, da želimo biti v stebru za visoko šolstvo in znanost, ne pa širše, ampak o usodi stebrov se bo odločalo na krovni ravni," je takrat pojasnil Kovačič.

Glavnina stavkovnih zahtev VSS-ja se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dozdajšnja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so normativi, sobotno leto, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.