Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predstavniki visokošolskega sindikata in pristojnega ministrstva so nadaljevali pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev.

Sorodna novica Kovačič o stavkovnih pogajanjih: "Videti je precej bolj obetavno"

Predsednik sindikata Gorazd Kovačič je poudaril, da so bili visokošolski učitelji uvrščeni v primerljive plačne razrede z zdravniki, kar pa se je z leti zaradi višanja plač zdravnikom porušilo, zato pričakujejo dvig plač vsem visokošolskim učiteljem, pa tudi na ostalih delovnih mestih in v plačni skupini J za sedem plačnih razredov.

Pogajanj o tej zahtevi sicer danes še niso začeli. Kot jim je po Kovačičevih besedah namreč pojasnila vladna stran, bodo izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju najprej obravnavali na koalicijskem vrhu v sredo. Do koalicijsko usklajenih izhodišč se bo morala nato opredeliti še vlada, za tem pa bo vladna pogajalska skupina z izhodišči seznanila reprezentativne sindikate javnega sektorja.

Zato je pričakovati, da bodo vsebinska pogajanja lahko sledila tej skupni predstavitvi. Pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije in ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije bodo sicer nadaljevali v ponedeljek.

Vlada potrdila predlog zakona o začasni določitvi dodatka pravosodnim funkcionarjem

Vlada je na dopisni seji določila besedilo predloga zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev. Pravosodni funkcionarji bodo tako v skladu z zakonom od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Višina dodatka ne bo odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bo izplačana v enaki višini vsem upravičencem. Da bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu prejemali mesečni dodatek k plači v višini 600 evrov bruto, je na seji občnega zbora Slovenskega sodniškega društva v začetku meseca najprej napovedal predsednik vlade Robert Golob.

Napoved posebnega dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev je sicer sprožila val zahtev po višjih plačah tudi v drugih skupinah javnega sektorja.

V javnem sektorju se vrstijo grožnje s stavko