Vlačič se je odločil, da bodo direktorja Slovenskih železnic izbrali brez javnega razpisa, Pahor pa hoče njegovo izvedbo. In to kljub temu, da je novi direktor že izbran. Foto: MMC RTV SLO
Vlačič se je odločil, da bodo direktorja Slovenskih železnic izbrali brez javnega razpisa, Pahor pa hoče njegovo izvedbo. In to kljub temu, da je novi direktor že izbran. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z gostoma Maticem Tasičem in Albertom Pavlič
Pahor in Vlačič na različnih bregovih

Ministru Vlačiču se nov direktor Slovenskih železnic zdi dober, Pahor pa je že izrazil nezadovoljstvo nad načinom izbora.

Novi direktor Matic Tasič je bil imenovan brez javnega razpisa, zato je premier Borut Pahor že sporočil Patricku Vlačiču, naj preuči možnosti, kako ga izvesti, v kratkem pa pričakuje odgovor.

Izbira mogoča tudi brez razpisa
Precej drugačno sporočilo je prišlo z ministrstva za promet. V izjavi za javnost je minister Vlačič zapisal, da so Slovenske železnice dobile dober nadzorni svet, ki je izbral dobrega kandidata.

Še enkrat je ponovil, da so Slovenske železnice resna težava, postopki imenovanja novega nadzronega sveta pa so bili morda nekoliko daljši, ker so čakali na KAS-ovo presojo kandidatov. Ob tem je pojasnil, da je bila izbira dobra, hkrati pa opozoril, da se po sklepu vlade nadzorni svet lahko imenuje tudi brez javnega razpisa, skladno z dobrimi praksami.

Kot je razložil, se zaradi pritiskov in poskusov diskvalifikacij niso odločili za javni razpis. Med postopkom izbire je sicer predsednik nadzornega sveta opravil razgovore z več kandidati, nato pa nadzornikom predlagal svojo izbiro.

"Javni razpis ni edini zveličavni način"
Da javni razpis ni edina možnost, se strinja tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Dejala je, da javni razpis ni edini zveličavni način imenovanja uprav, saj obstajajo tudi drugi dobri načini ravnanja. Izpostavila je nalogo nadzornega sveta, da oceni, kakšen postopek in kateri kandidat je primeren. Od Pahorja zaradi izjave pričakuje pojasnilo.

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec Pahorjeve zahteve ni želel komentirati, a se strinja z imenovanjem direktorja Slovenskih železnic.

Kaj Tasič meni o prioritetah na svojem novem delovnem mestu in kako ga sprejemajo delavci, si na desni strani poglejte v videoprispevku iz oddaje Odmevi.

Drugačnega mnenja pa je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je povedal, da bi morali za vsa imenovanja izvesti javni razpis.

Godec: držali smo se navodil vlade
Oglasili so se tudi že iz Slovenskih železnic. Predsednik nadzornega sveta Andrej Godec je razložil, da so se držali navodili vlade, ki predvidevajo, da se imenovanje opravi z javnim razpisom oziroma drugim primernim načinom. Pojasnil pa je, da se vsi člani niso strinjali z načinom imenovanja.

Tak način kadrovanja je presenetil Petra Verliča iz SDS-a. Spomnil je na Pahorjevo obljubo, da bodo imenovanja transparentna. Meni namreč, da obstaja velik razkorak med tem, kaj je vlada obljubila, in tem, kar se dogaja.

S. Z.

Pogovor z gostoma Maticem Tasičem in Albertom Pavlič
Pahor in Vlačič na različnih bregovih