Minister za delo, družino in socialne zadeve si želi in upa, da bi vsa navedena vprašanja uskladili v socialnem dialogu. Foto: BoBo
Minister za delo, družino in socialne zadeve si želi in upa, da bi vsa navedena vprašanja uskladili v socialnem dialogu. Foto: BoBo

Minister za delo, družino in socialne zadeve je potrdil, da se je vlada zaradi padca bonitetnih ocen odločila, da pohiti z nujnimi reformami na področju trga dela in na pokojninskem področju.

Zakoni so že pripravljeni, prihodnji teden se bodo o njih začeli usklajevati v koaliciji, uskladili pa jih bodo tudi s socialnimi partnerji. Glede na sredin dogovor se bo vlada o teh vprašanjih posvetovala tudi z opozicijo, o tem, kdaj jih bo obravnavala vlada, pa se bodo še odločili, je še dodal Andrej Vizjak.

Minister je ob tem izrazil prepričanje, da se socialni partnerji zavedajo nastalega položaja in dejstva, da časa ni več in da so spremembe nujne. Zato upa, da bo vladi rešitve uspelo uskladiti z njimi. Razume sicer, da imajo socialni partnerji o nekaterih rešitvah pomisleke, zato bodo skušali rešitve uskladiti. "Zato že zdaj povem, da izhodiščni predlog ne bo tudi končni predlog, da bomo verjetno v okviru usklajevanj marsikaj nadgradili, popravili," je pojasnil.

Minister razočaran nad pogledom politike na fiskalno pravilo
Vizjak se je ob robu sestanka z županom Ivančne Gorice Dušanom Strnadom na temo medgeneracijskih središč dotaknil tudi fiskalnega pravila. Dejal je, da je razočaran, ker politika "ni širše prepoznala nujnosti vpisa fiskalnega pravila v ustavo". Kot je dejal, ga čudi, da je "opozicijska politika šla v neko prestižno politično področje" in ne "v čisto pragmatično področje, ki ga vsakdo izmed nas razume".

Ker potrebnega soglasja ni, bi bilo vezati zaupnico na sprejem fiskalnega pravila po njegovih besedah ravno tako kot odstopiti, zato se postavlja vprašanje smiselnosti te poteze. Zapis fiskalnega pravila v ustavo bi bil, meni Vizjak, pomemben signal mednarodnim trgom, vendarle pa sta za delovanje in razvoj Slovenijo kratkoročno še bolj bistvena sanacija bank in upravljanje z državnim premoženjem. "Za to pa ne potrebujemo dvotretjinske večine," je pojasnil. Dodal je, da so ti "navadni zakoni" koalicijsko usklajeni, za to pri njihovem sprejemanju ne pričakuje težav.