Vlada o poteku pogajanj o plačnem sistemu

Ponedeljkovo pogajalsko srečanje, na katerem so med drugim govorili o plačnih stebrih, plačni lestvici in usklajevanjih, napredovanjih in variabilnem delu plače, sta tako sindikalna kot vladna stran ocenili za konstruktivno. Po njem pa je ministrica Sanja Ajanović Hovnik napovedala, da bo na današnji seji vlade predstavila, katera soglasja glede temeljnih vprašanj so dosegli in na katerih področjih so še razhajanja.

Sorodna novica Branimir Štrukelj: Sprememba vzdušja. Sanja Ajanović Hovnik: Glede temeljnih vprašanj soglasje.

"Pričakujem, da se bo vlada med pogajanji večkrat opredeljevala do izhodišč," je poudarila. Napredek pogajanj je namreč močno odvisen od finančnih zmožnosti države. Reforma stane, a ministrica o finančnih učinkih ni želela govoriti. Je pa zatrdila, da imajo pripravljene natančne izračune in da bo tudi to tema pogovorov na vladi, v katerih bodo predstavili tudi simulacije, kaj različne rešitve za prenovo plačnega sistema pomenijo v finančnem pogledu.

Žogica je na vladni strani, meni sindikalist in vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek: "Seja vlade je izjemno pomembna, mogoče celo prelomna, saj ni več izgovora, s katerim bi bilo mogoče krivdo za zavlačevanje zvaliti na sindikalno stran."

Tudi vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pričakuje, da bo vlada danes "dala pozitivne signale za nadaljevanje oblikovanja plačnega sistema".

Sindikati sicer pričakujejo tudi začetek usklajevanj o višini regresa. Ministrica je napovedala, da bo vlada stališče do sindikalnega predloga glede regresa sprejela v pravem času, ni pa jasno, ali bo to že danes.