Vpis sprejetih v prvem prijavnem roku bo potekal od 27. julija do 17. avgusta. Drugi prijavni rok za vpis na fakultete pa bo trajal od 22. do 29. avgusta. Foto: BoBo
Vpis sprejetih v prvem prijavnem roku bo potekal od 27. julija do 17. avgusta. Drugi prijavni rok za vpis na fakultete pa bo trajal od 22. do 29. avgusta. Foto: BoBo

Po četrtkovem sestanku predstavnikov vlade, visokošolskih zavodov in gospodarstva, na katerem so predstavniki univerz vlado pozvali k čimprejšnjemu soglasju k vpisnim mestom na visokošolske zavode, je vlada vendarle prisluhnila pozivom.

Foto: Twitter/Simona Kustec
Foto: Twitter/Simona Kustec

Kot so po dopisni seji vlade sporočili z ministrstva za šolstvo, bo v prihodnjem študijskem letu na voljo 18.520 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij, in sicer 16.155 mest za državljane Slovenije in držav članic EU-ja in 2.365 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav, ki niso članice EU-ja.

Kot so sporočili z ministrstva za šolstvo, v primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi razpisujejo 43 vpisnih mest več za redni študij. Število vpisnih mest za izredni študij se zmanjšuje, in sicer za 154 vpisnih mest. Skupno število razpisanih vpisnih mest je glede na predlog razpisa za študijsko leto 2020/2021 tako manjše za 120 vpisnih mest.

Vpisna mesta za študijsko leto 2021/2022 razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi – Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Ponekod racionalizacija, drugje razširjanje vpisnih mest

V prihodnjem študijskem sta razpisana tudi dva nova študijska programa. Univerza na Primorskem prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Vizualne umetnosti in oblikovanje, Univerza v Mariboru pa prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Dentalna medicina.

Sorodna novica Igor Papič: Mlado generacijo imamo za talca

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani so se z namenom racionalizacije števila študijskih programov obstoječi študijski programi vsebinsko smiselno združili v manjše število programov z več smermi. Pri večini programov, ki so bili akreditirani kot eno- in dvopredmetni študijski programi istega strokovnega področja, sta se enopredmetni in dvopredmetni študijski program združila v en program z uvedbo dveh smeri – enopredmetno in dvopredmetno smer oz. več njih.

Vlada je po naknadnem posvetovanju z vodstvi vseh treh univerz povečala število vpisnih mest na obeh medicinskih fakultetah in na fakulteti za računalništvo in informatiko. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani se je število vpisnih mest v 1. letnik rednega študija povečalo s 165 na 205, na mariborski medicinski fakulteti pa s 96 na 106. Število mest na fakulteti za računalništvo in informatiko se je povečalo za dvajset na visokošolskem programu, ravno toliko več mest pa je razpisanih tudi za vpis na univerzitetni program. Število vpisnih mest v prvi letnik magistrskega študija pa se je povečalo za deset – s 30 na 40.

Ministrstvo za izobraževanje in ministrstvo za zdravje bosta vsem trem fakultetam zagotovili vsa potrebna dodatna sredstva in pomoč pri zagotavljanju drugih potrebnih pogojev za izvedbo povečanega vpisa.