Vlada in sindikati naj bi dogovor podpisali prihodnjo sredo. Foto: MMC RTV SLO
Vlada in sindikati naj bi dogovor podpisali prihodnjo sredo. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je prepričana, da dogovor položaja javnih uslužbencev kljub krizi ne poslabšujejo, ampak varčujejo tako, kot mora realni sektor. Foto: MMC RTV SLO
Vendarle dogovor o plačah

Vlada je med drugim popustila pri datumu naslednjega usklajevanja plač, saj bosta zadnji dve četrtini plačnih nesorazmerij odpravljeni 1. oktobra prihodnje leto in 1. oktobra leta 2011. Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs pomeni ena odprava triodstotno povečanje vsote denarja za plače v javnem sektorju.

20 evrov več za regres
Vlada je sprejela tudi zahtevo sindikatov glede višine regresa za javne uslužbence, ki bo prihodnje leto za 20 evrov višji in bo znašal 692 evrov, kar bo državni proračun stalo dodatne štiri milijone evrov, je še dodala Pavlinič Krebsova.

Sredstva za nagrajevanje zamrznjena
Med drugimi dogovori o odpravi pomanjkljivosti plačnega sistema je tudi ta, da se v letih 2010 in 2011 sredstva za nagrajevanje delovne uspešnosti zamrznejo, kar pomeni 80 milijonov evrov prihrankov. Na enaki ravni kot letos bodo ostala sredstva za izplačevanje plačil za povečan obseg dela. Obe omenjeni okoliščini bosta zapisani v vladnem intervencijskem zakonu, dinamiko, usklajevanje z inflacijo in vprašanje regresa pa bodo rešili z aneksom h kolektivni pogodbi, je še dejala Pavlinič Krebsova.

Pavlinič Krebsova: Prihranili bomo 360 milijonov evrov
Ministrica je po parafiranju dejala, da je vlada v procesu pogajanj sicer res popuščala, da pa jim je uspelo "preprečiti spontani scenarij", saj jim je uspelo javnofinančne odhodke, predvidene za izpolnitev vseh obveznosti do javnih uslužbencev, zmanjšati za 360 milijonov evrov.

Sindikati morajo preveriti podporo članstva predlogu
Tudi vodja pogajalske skupine sindikatov Janez Posedi je dejal, da je parafiranje "uspeh za socialni dialog", a dodal, da je to,"koliko bodo posamezne skupine zadovoljne, druga zgodba". Sindikati pričakujejo, da bo vlada iz intervencijskega zakona zdaj umaknila del, ki se nanaša na javne uslužbence.

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja pa je dejal, da so posebej zadovoljni z zavezo o spreminjanju zakona o kolektivnih pogodbah, zavezo, da v prihodnjih dveh letih ne bo odpuščanj in dogovora o višini regresa.

Pred podpisom aneksa, ki naj bi bil prihodnjo sredo, morajo sindikati podporo dogovoru preveriti tudi med članstvom, pri katerem se lahko, kot pravi Štrukelj, zaplete. V Svizu bo o podpori glasovalo celotno članstvo, a šele prihodnji teden.

Vendarle dogovor o plačah