Novi v. d. generalnega direktorja policije je na predlog Poklukarja postal Senad Jušić (levo). Foto: Policija
Novi v. d. generalnega direktorja policije je na predlog Poklukarja postal Senad Jušić (levo). Foto: Policija

Neuradna novica o tem, da je novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar dozdajšnjemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjanu Lindavu na jutranjem sestanku sporočil odločitev o zamenjavi v vrhu policije, se je v medijih razširila že pred sejo vlade. Menjava je sicer bila pričakovana, bolj se je ugibalo o tem, kdo naj bi Lindava nadomestil.

Dopoldne so se pojavile neuradne informacije, da bo to Senad Jušić, kar je nato potrdil tudi vladni urad za komuniciranje, na novinarski konferenci pa tudi notranji minister. "Senad Jušić je karierni policist. Gre za popolnoma mojo odločitev. Želel sem, da dobim v ekipo policista, nekoga, ki na položaj v. d. generalnega direktorja policije prihaja po karierni poti s terena, s policijske uprave. In verjamem, da bo Senad Jušić odličen v. d. generalnega direktorja policije," je na novinarski konferenci povedal notranji minister Poklukar.

Prejšnja notranja ministrica Tatjana Bobnar je Lindava neuspešno predlagala vladi v potrditev za vodenje policije z vsemi pooblastili. Foto: BoBo
Prejšnja notranja ministrica Tatjana Bobnar je Lindava neuspešno predlagala vladi v potrditev za vodenje policije z vsemi pooblastili. Foto: BoBo

Kot je povedal, je Jušić magister znanosti, zaposlen na generalni policijski upravi v službi generalnega direktorja policije v sektorju za razvoj in sistemske naloge. V policiji je zaposlen od leta 1991, med drugim pa je bil pomočnik komandirja na PU-ju Koper ter pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije in višji kriminalistični inšpektor na PU-ju Koper.

Na vprašanje, zakaj se je odločil za menjavo Lindava, je Poklukar dejal, da ima vsak minister pravico do oblikovanja svoje ekipe, ki bo uresničila cilje, ki si jih je zastavil in za katere je dobil večinsko podporo tako matičnega parlamentarnega odbora kot poslank in poslancev v DZ-ju. "V. d. generalnega direktorja policije Lindav je korektno opravljal svoje delo, tudi midva sva se korektno razšla, zahvalil sem se mu za njegovo dozdajšnje delo, sem se pa odločil za menjavo v vrhu policije," je dejal minister in dodal, da Lindav ostaja v sistemu policije, kjer bo nadaljeval svoje profesionalno delo.

Menjave tudi v ožji ekipi ministrstva za notranje zadeve

Novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je po torkovi potrditvi v DZ-ju prvič sedel za mizo skupaj z drugimi ministri, je predstavil tudi svojo ožjo ekipo. Kot je povedal na novinarski konferenci, so vse njegove kandidate ministrice in ministri potrdili soglasno. Poleg menjave v vrhu policije je Poklukar predlagal še menjave petih drugih funkcionarjev na ministrstvu.

Kot je napovedal, bodo tako s petkom mandate poleg Jušića začeli tudi nova državna sekretarka Helga Dobrin, v. d. generalnega sekretarja Erik Pagon in trije v. d. generalnih direktorjev direktoratov na ministrstvu za notranje zadeve. V. d. generalnega direktorja direktorata za migracije prevzema Matej Torkar, v. d. generalnega direktorja direktorata za upravno-notranje zadeve bo postala Urša Židan, direktorat za policijo in druge varnostne naloge pa bo kot v. d. vodil Gregor Hudrič.

Pred imenovanji novih v. d. direktorjev direktoratov je vlada razrešila njihove predhodnike Natašo Potočnik, Slavka Koroša in Aleša Jermana.

"Kot minister za notranje zadeve seveda vabim vse neodvisne nadzorne institucije – informacijsko pooblaščenko, varuha človekovih pravic, sodne mehanizme nadzora, politične mehanizme nadzora in tudi predstavnike medijev, da budno spremljate delo ministrstva za notranje zadeve in delo policije," je ob koncu predstavitve dejal Poklukar in dodal, da se lahko tako zagotovi še višja stopnja delovanja resorja in policije.

Poleg tega je vlada na mesto v. d. direktorja uprave za vojaško dediščino, ki jo je do imenovanja za ministra vodil Poklukar, imenovala kustosa v Vojaškem muzeju Slovenske vojske Matjaža Ravbarja.

Lindav ni več šef policije