Seja Sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju se je končala po približno treh urah. Foto: BoBo
Seja Sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju se je končala po približno treh urah. Foto: BoBo

Za morebiten drugi val epidemije bo zato vlada na podlagi izkušenj prvega vala epidemije pripravila ustrezen državni načrt v smeri jasnih navodil, osnutkov odlokov, razmejitev pristojnosti in zadolžitev posameznih ministrstev in organov v sestavi, kar bi skupaj s spremembo zakonodaje omogočalo učinkovitejši boj v primeru drugega vala epidemije, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada bo zato pozvala vse resorje, da pripravijo predloge, kaj je treba storiti, da se pripravi državni načrt do sredine junija, ko ga bo treba sprejeti in tudi pripraviti na morebitno izvedbo.

Svet za nacionalno varnost je obravnaval tudi oceno tveganj kibernetske varnosti v povezavi s tehnologijo 5G. Digitalna infrastruktura v sodobnih družbah ne bo zadevala le varnostnega sektorja, ampak tudi civilno sfero, zato bo odločitev o načinu njene vzpostavitve strateška, ne le tehnološka.

"Državni zbor je v strategiji nacionalne varnosti informacijsko-kibernetske grožnje opredelil kot ene ključnih. Pri tehnologiji 5G govorimo o neposrednem vplivu tako na kritično infrastrukturo kot tudi na državljane, zato vprašanje 5G-tehnologije za Vlado RS predstavlja predvsem vprašanje nacionalne varnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na seji na Brdu pri Kranju so zato sklenili, da potrebuje Slovenija skupen in celovit pristop na področju kibernetske varnosti. Ključna ministrstva bodo morala z vidika kibernetske zaščite pripraviti načrte za delovanje v morebitnih kriznih razmerah zaradi kibernetskih napadov.

Vlada pa bo v okviru predsedovanja Svetu EU-ja v drugi polovici leta 2021 za eno od strateških tem določila digitalizacijo, znotraj nje pa kot prioritetno vprašanje ravno kibernetsko varnost.

Šarec: Stihijsko rahljanje ukrepov

Da državni načrt za morebiten drugi val epidemije potrebujemo, soglaša tudi prvak največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec, ki je bil vabljen na sejo. "Dejstvo pa je, da nikoli ne bo takega načrta, ki bi zaobjel vse mogoče situacije," je še dejal.

Sorodna novica Lokali odprti, pogodba prekinjena, interpelacija vložena

Zato je v razpravi izpostavil željo o razpravi predvsem o aktualni epidemiji covida-19 oziroma novega koronavirusa. Kot je pojasnil v izjavi novinarjem po seji, bi bilo dobro natančneje vedeti, kakšni bodo ukrepi ob postopnem odpiranju javnega življenja. Po njegovem mnenju bi bilo dobro pripraviti določeno časovnico, kot so to storile nekatere druge države. Videti je namreč, da je "rahljanje ukrepov nekoliko stihijsko", je dejal.

Prav tako so nekateri ukrepi po njegovih besedah nekoliko nejasni. Tako je denimo vprašanje, kako bodo lahko v lokalih za isto mizo sedeli samo člani istega gospodinjstva, sodelavke in sodelavci, ki se družijo ves dan, pa ne bodo mogli iti skupaj na malico.

Vendar o teh ukrepih po Šarčevih besedah niso govorili. Prav tako ne o vprašanjih, povezanih z nabavami zaščitne in druge opreme, potrebne v tokratni epidemiji.

Seja Sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju se je končala po približno treh urah. Na dnevnem redu je bila poleg obravnave elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo tipa covid-19 tudi ocena tveganj kibernetske varnosti v povezavi s tehnologijo 5G.

Šarec je povedal, da je ta tehnologija tudi z varnostnega vidika lahko problematična. Tudi v prihodnje bo seveda treba slediti napredku, vendarle pa se ob tehnologiji 5G pojavljajo vprašanja glede kibernetske varnosti.

Na sejo, ki jo je sklical premier Janez Janša, so bili med drugim vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Igor Zorčič, predsednik DS-ja Alojz Kovšca, minister za zdravje Tomaž Gantar, prvak največje opozicijske stranke Marjan Šarec ter direktor uprave za informacijsko varnost Uroš Svete.