Bomo skupaj z državnozborskimi volitvami odločali še o spremembah zakona o dohodnini? Foto: BoBo
Bomo skupaj z državnozborskimi volitvami odločali še o spremembah zakona o dohodnini? Foto: BoBo

Kot je znano, je premier Janez Janša v petek po srečanju vlade in koalicijskih strank napovedal, da se mu zdi izvedba referenduma skupaj s parlamentarnimi volitvami, ki naj bi bile 24. aprila, smiselna, saj tako ne bi nastali dodatni stroški in da ne bi ljudje dvakrat hodili v kratkem času na volišča. "Naj se končno Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne," je še dejal glede pobude Levice.

V Levici izvedbi sočasno z volitvami nasprotujejo in – kot je povedal koordinator Levice Luka Mesec – razmišljajo o možnosti, da bi pobudo za referendum umaknili: "Zavračamo pobudo, da bi z referendumom o zgolj enem vprašanju, to je vprašanju o dohodnini, zameglili vso težo prihodnosti, o kateri se na teh volitvah odločamo."

"Zakon o dohodnini je škodljiv, prinaša 800-milijonsko luknjo v proračun," je poudaril koordinator Levice. Ob tem, ko premier Janez Janša ljudem govori, da jim bo dal dodatnih 50 evrov k plači, se je treba po Meščevih besedah pripraviti, da bo treba dati teh 50 evrov za zdravstvo ali pa šolstvo, ker v proračunu ne bo denarja, da bi bilo to še naprej brezplačno.

V Levici se, kot je poudaril, nikakor ne strinjajo s tem, da bi bil referendum izveden na dan volitev, ki jih je Mesec označil za plebiscit. "Plebiscit o tem, ali bo Slovenija ostala demokratična država ali pa bomo dopustili, da Janez Janša in njegova klika iz nje postavijo nekakšen osebni fevd," je poudaril.

Foto: Twitter/Levica
Foto: Twitter/Levica

Volitve bodo po Meščevih besedah plebiscit o tem, ali bomo imeli državo, ki bo zagotavljala brezplačno javno zdravstvo in šolstvo, državo, ki bo gradila stanovanja in postavljala železniške tire, ali pa jo bomo prepustili lobijem, ki jo bodo z davčnimi rezi tako izčrpali, da bo vse to plačljivo, javne infrastrukture pa bo vse manj oz. jo bo treba plačevati iz žepa.

"Vsaka stranka, ki gre na volitve, se bo morala jasno postaviti, na kateri strani je in kakšen koncept države želi. V Levici veste, kakšen koncept države želimo, zavračamo pa pobudo, da bi z referendumom o zgolj enem vprašanju, to je vprašanju dohodnine, zameglili vso težo prihodnosti, o kateri se na teh volitvah odločamo," je sklenil.

Mesec je tudi dejal, da se v stranki še pogovarjajo o umiku pobude za referendum.

Kdaj bo referendum o dohodnini