Foto: Vlada RS/Flickr
Foto: Vlada RS/Flickr

Vlada se je zaradi zaostrenih razmer v Ukrajini sešla na izredni seji, na kateri je sprejela odločitev o omejitvah v zračnem prostoru Republike Slovenije, "s katerimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba našega zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, pri čemer bo zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa". Omejitve ne bodo vplivale na izvajanje rednega letalskega prometa, zagotavljajo.

Ob zelo zaostrenih varnostnih razmerah v Ukrajini je vlada razpravljala tudi o delovanju kontingenta Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost – eFP v Latviji v sklopu izvajanja Natovih odzivnih aktivnosti v podporo okrepljeni zavezniški odvračalno-obrambni drži, so sporočili z Ukoma.

Poleg tega je vlada sprejela tudi nekatere dodatne ukrepe kriznega odzivanja ter sprejela sklep o pomoči Ukrajini v vojaški opremi.

Predsednik odbora za obrambo Samo Bevk (SD). Foto: BoBo
Predsednik odbora za obrambo Samo Bevk (SD). Foto: BoBo

O razmerah v Ukrajini so dopoldne na skupni zaprti seji razpravljali tudi člani parlamentarnih odbora za obrambo ter odbora za zunanjo politiko. Predsednik odbora za obrambo Samo Bevk (SD) je poudaril "dokaj visoko stopnjo enotnosti" strank v obsodbi ruskega napada na Ukrajino. Poslanec SD-ja in član odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec je pojasnil, da celotna slovenska politika izraža solidarnost z Ukrajino. Bevk je dejal, da so na skupni seji poudarili vprašanje sklica seje sveta za nacionalno varnost skupaj s celotnim političnim vrhom, torej tudi z voditelji parlamentarnih strank. Po besedah Alenke Bratušek (SAB) je minister za obrambo Matej Tonin zagotovil, da bo svet sklican čim prej.

Na seji so predlagali tudi, da bi bila Slovenija pobudnica sklica Generalne skupščine Združenih narodov, na kateri bi obravnavali in obsodili rusko invazijo, je še dejal Bevk.

Bevk je navedel še osebno stališče, o katerem so prav tako razpravljali, in sicer da bi moral EU zmanjšati ekonomsko odvisnost od Kitajske, zagotoviti energetsko neodvisnost od Rusije in zmanjšati varnostno odvisnost od ZDA ter resno pristopiti k oblikovanju skupnih obrambnih sil EU-ja.

Seje se je udeležil tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je razpravo označil za kakovostno in konstruktivno. Izpostavil je, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedel Zahod, nujno potrebne, saj neposreden spopad z Rusijo ni eden od možnih odzivov.

Tonin je opozoril še na stanje na Zahodnem Balkanu. Izrazil je zaskrbljenost, da bi območje postalo naslednja tarča Rusije, če bi ta poskušala preusmeriti pozornost s kriznih žarišč. Poudaril je, da je na območju ključno ohranjanje miru in varnosti.

Kot je pojasnil podpredsednik odbora za zunanjo politiko Branislav Rajić (SAB), so poslanci zastavljali tudi vprašanja o varnosti slovenskih državljanov, ki so ostali v Ukrajini, pa tudi v Rusiji ali Belorusiji.

Udeleženci novinarske konference pa so kot "neodgovorno" označili odločitev premierja Janeza Janše, da ni pravočasno odpovedal načrtovanega obiska Kijeva. Tja naj bi za dva dni odpotoval v četrtek, ravno na dan, ko je Rusija sprožila obsežen napad na Ukrajino.

Zaradi priprav na Janšev obisk sta v Kijev namreč predhodno odpotovala dva državna uradnika, ki sta zaradi začetka spopadov obtičala v Ukrajini. Kot je dejal Bevk, sta uradnika že na poti proti Poljski, a tja lahko potujeta le po cesti, saj je zračni promet ustavljen, pot pa traja več ur le za nekaj kilometrov. Proti Poljski potujeta skupaj z drugimi delegacijami.

Tudi Alenka Bratušek je bila kritična do tega, da Janša ni pravočasno odpovedal obiska, s tem pa je nevarnosti izpostavil dva državljana Slovenije. Po njenih besedah je obrambni minister Tonin dejal, da so imeli opozorila, tudi Janša sam, da bi se lahko zgodil napad. "Kar je storil predsednik vlade, je resnično neodgovorno," je dejala. S tem se je strinjal tudi Nemec.

Tonin je ob tem poudaril, da so bili visoki obiski državnikov v Ukrajini v zadnjem obdobju stalna praksa, saj so Ukrajinci upali, da bo večja prisotnost tujih delegacij v državi Rusijo odvrnila od napada in da Slovenija v tem primeru ni ravnala drugače od drugih zahodnih držav.

Izredna seja vlade o Ukrajini