Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 88 glasov Ocenite to novico!
Vasilka Sancin
Vasilka Sancin je vodja katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Foto: BoBo
Boštjan M. Zupančič
Zunanji minister Karl Erjavec je podporo Boštjanu M. Zupančiču odrekel zaradi njegovega pravnega mnenja o splavu. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Dodaj v

Vlada podprla Vasilko Sancin namesto Boštjana M. Zupančiča

Redna seja vlade
12. oktober 2017 ob 20:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je podprla kandidaturo mednarodne pravnice Vasilke Sancin za članstvo v odboru Združenih narodov za človekove pravice. Podporo Boštjanu M. Zupančiču je že umaknila.

Zaradi zapleta s kandidaturo Zupančiča je bilo tudi mogoče, da Slovenija ne bi podprla nobene kandidature. Zdaj so se na ministrstvu za pravosodje v sodelovanju z zunanjim ministrstvom odločili, da se podpre kandidatura vodje katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilke Sancin.

Gre za kandidaturo v odbor za človekove pravice (CCPR), mednarodno telo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzoruje izvajanje mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ki predstavlja pomemben del mednarodnega sistema varovanja človekovih pravic.

Odbor sestavlja 18 priznanih pravnih strokovnjakov, ki naj bi imeli visoke moralne lastnosti in priznano strokovnost na področju človekovih pravic. Delujejo osebno in niso predstavniki držav, ki so jih predlagale na ta položaj.

Volitve v ta odbor potekajo na dve leti, in sicer za polovico članov. Naslednje so predvidene za 14. junij 2018, države pa naj bi kandidature podale do decembra letos. Na zadnjih volitvah junija 2016 se je za devet mest v odboru potegovalo 24 kandidatov. Med njimi ni bilo kandidata iz Slovenije.

Tokrat se je Slovenija za sodelovanje v tem procesu izbire članov odbora odločila "v luči trenutnega članstva Slovenije v Svetu ZN-a za človekove pravice in prizadevanj slovenske diplomacije za prepoznavno delovanje uglednih strokovnjakinj in strokovnjakov v mednarodnih telesih, ki delujejo v prid uveljavljanja in varstva človekovih pravic", so zapisali v današnjem sporočilu za javnost po seji vlade.

Dosežki Sancinove
Sancinova se posveča mednarodnopravni ureditvi varstva človekovih pravic in mednarodnemu humanitarnemu pravu. S temi temami se ukvarja tako pedagoško kot v svojem znanstvenoraziskovalnem delu, doma in v tujini. Zasnovala je in vodi dvoletne mednarodne interdisciplinarne znanstvene konference o načelu Odgovornosti zaščititi, ki je namenjeno zaščiti prebivalstva pred genocidom, vojnimi hudodelstvi, hudodelstvi zoper človečnost in etničnim čiščenjem. Je tudi članica Evropskega centra za Odgovornost zaščititi.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Jože Gorišek
# 12.10.2017 ob 22:28
Pozabili ste njen največji dosežek. Delo pod Turkom. Dobesedno
MikM
# 12.10.2017 ob 21:42
Tuerk je predlagal Sekolca za arbitra. Upam, da ne bo gospa Sancin doživela enak fiasko ...
mirror
# 12.10.2017 ob 23:06
Nič presenetljivega. Levica povsod postavlja svoje kandidate na mednarodno sceno. Samo drugorazrednemu kljub veliki podpori ni uspelo.
sloko
# 12.10.2017 ob 22:58
Še dobro, da je vprašanje meje rešeno. V piranskem zalivu ni ribiških incidentov pred volitvami Boruta Pahorja. Vasilka Sancin pa se je končno odločila, da bo sprejela dobro plačano konzularno službo...
Naj živi Kim Jong-un!
cairns
# 12.10.2017 ob 21:31
Gre za kandidaturo v odbor za človekove pravice (CCPR), mednarodno telo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzoruje izvajanje mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ki predstavlja pomemben del mednarodnega sistema varovanja človekovih pravic.

Glede na naloge ki jih ima CCPR mora predsedovanje prevzeti pravnik iz Savdske Arabije. Tam imajo te stvari zelo ''pošlihtane''.
matevž perovec
# 12.10.2017 ob 22:52
dedek mraz danilo letos prišel malo prej...
genniuuss
# 12.10.2017 ob 22:14
ja marička,
kdo pa nebi raj Vasiljke podprl.
AlFe
# 12.10.2017 ob 23:01
Negativna selekcija, nič novega.
Dr. Muc
# 12.10.2017 ob 23:46
Bravo "mi". SMC in njen moderni center niti približno ni center razen, če je to center na LEVI.

Kakšna referenca je Karl? Neverjetno. Tip je zakuhal afero Patria, pa kot okoljski minister sprožil vrsto zdrah, kot zunanji minister zapravljal denar in zapravil dragocene koščke naše domovine. C'mon, a smo lahko še bolj prizadeti? Na politični sceni bi mogel it v pozabo že pred 8leti z Desusom vred. Ampak nekdo ga v svojem pokvarjenem načrtu potrebuje, tako kot Sancinovo. In zato sta oba na položajih. Sram jih bilo! Njih konkretno in tiste, ki jih nastavljajo.
RJSlo
# 12.10.2017 ob 21:22
Dosežki Sancinove
---------------------------------
No ja. Pod mentorstvom svetovno priznanega mednarodnega pravnika Tuerka ji bo pa ja uspelo? Pred ESČP je zmagovala ali izgubljala?
pace
# 12.10.2017 ob 22:08
"Tuerk je predlagal Sekolca za arbitra."

Ja, o tem sem poslušala dr. Ernesta Petriča po radiu, kako so se Hrvatje temu zviška posmehovali, da njihovi poznajo vse priznane strokovnjake za mednarodno pravo in še svoj živ dan niso slišali za kakšnega Sekolca. Hrvatje so s svoje strani seveda vključili najmočnejše iz tega področja.
Buldog
# 12.10.2017 ob 23:33
@pace
12.10.2017 ob 22:08

Ja, o tem sem poslušala dr. Ernesta Petriča po radiu, kako so se Hrvatje temu zviška posmehovali, da njihovi poznajo vse priznane strokovnjake za mednarodno pravo in še svoj živ dan niso slišali za kakšnega Sekolca. Hrvatje so s svoje strani seveda vključili najmočnejše iz tega področja.

To seveda ne drži, ali pa gre za namerno zaničevanje Sekolca. Sekolec je namreč po mnenju nekaterih opravljal v sistemu OZN celo višjo funkcijo, kot jo je opravljal Türk. Bil je namreč generalni sekretar UNCITRAL - Komisija Združenih narodov za mednarodno gospodarsko (trgovinsko) pravo. Od leta 1968, ko je bila ustanovljena, je to funkcijo opravljalo samo 8 oseb.

Tako, da trditev, da Hrvati niso še nikoli slišali za Sekolca, je čista laž.
Grof Celjski
# 12.10.2017 ob 22:59
"Odbor sestavlja 18 priznanih pravnih strokovnjakov, ki naj bi imeli visoke moralne lastnosti".
Ne vem katere kje so videli te visoko moralne lastnosti glede na zgodovino z drugorazrednim?
A to je njena suha sestra dvojčica?
rocnik1
# 12.10.2017 ob 22:19
Turk ve kaj je dobro
brezposelni
# 13.10.2017 ob 08:36
rumalina
# 13.10.2017 ob 01:07
BuLdog, arbitru bi moralo biti vsaj približno jasno , s kom in na kakšen način lahko komunicira.


Tukaj je treba priznati, da tudi Vukas tega ni vedel, saj je SPAL V HRVAŠKEM VELEPOSLANIŠTVU. Naši pa ga pač niso ovadili, ker je za njih Hrvaška prijateljska država.
Bladerunner999
# 13.10.2017 ob 09:28
a to je tista mednarodna pravnica, ki govori o "kosovskem narodu"?
rumalina
# 13.10.2017 ob 01:07
BuLdog, arbitru bi moralo biti vsaj približno jasno , s kom in na kakšen način lahko komunicira.
zigag
# 13.10.2017 ob 00:41
Vasilka je kul. Kot profesorca je fer in zahtevna, ampak zelo kul. Tudi ima strokovne kompetence, tu nimamo kaj. Turka se ji ocita ampak njega ki je zeno prevaral pa vsi pri miru pustijo haha. No ce ji disijo starejsi ne vem ampak mislim da je boljsa izbira kot BMZ to pa zato ker on je len in baje še na MP v sluzbo ne hodi in dela doma kao kar je unikum tudi na ministrstvih na splosno obenem se mu res vec ne da. Ona pake mlada, zelo zagnana in na faksu je znana po tem da je zelo velika garačica. Zelo se zavzame za vsako stvar, profesionalna je in natancna. Pri njej je na faksu tocnost nekaj pomenila.
mirror
# 13.10.2017 ob 09:56
Drugorazredni je že zamočil arbitražo s Sekolcem, sedaj pa bo z Vasilko vrinil tja, kjer njemu ni uspelo..
brezposelni
# 13.10.2017 ob 08:24
Lepa ženska.

Sicer pa o referencah pravnikov je težko govoriti. Razen tega, da smo po... pri Hrvaški meji. Ali se ni ona ukvarjala s tem?
Buldog
# 13.10.2017 ob 00:43
@pace
12.10.2017 ob 23:59

Sekolec je Slovenec, ki ima največ izkušenj iz mednarodnih arbitraž in je imel bleščečo mednarodno kariero.

Precej dvomim, da bi Petrič govoril o Sekolcu, da je bil slaba, nestrokovna izbira, še posebej, ker je ob omenjanju Sekolčeve kandidature dejal za Odmeve, da gre nesporno za kandidata, ki si zasluži, da ga naša država podpre z nacionalnim konsenzom kot arbitra.
pace
# 12.10.2017 ob 23:59
@Buldog
pišeš, da je bil Sekolc pri OZN v komisiji Združenih narodov za mednarodno gospodarsko (trgovinsko) pravo.
Saj to ni strokovno področje za reševanje mednarodnih sporov o mejah in morju. DR. Ernest Petrič je povedal, da so rekli (kolikor sem razumela ugledni hrvaški strokovnjaki), da še nikoli niso slišali za Sekolca, da bi bil v rangu priznanih strokovnjakih za reševanje vprašanj iz področja za katerego je šlo pri arbitraži. V tem je bila poanta in ne v tem, da še po priimku niso slišali zanj, to so ga gotovo še kako preverili za koga gre.
bleeeee
# 12.10.2017 ob 22:33
V knjigi prof. dr. Boštjana M. Zupančiča je jasno opisano, da ženske ne dosežejo zadnjega stadija moralnega razvoja, zato niso primerne za pravno-sodniške funkcije.

Zato je tudi dobil čevelj. In prav je tako.
Ramus
# 13.10.2017 ob 12:45
Vasilka Sancin je vodja katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Foto: BoBo

Čestitke uredništvu za izbor fotografije, gospa izgleda, kot da je ravno pred njo skočila pošast
DnB
# 13.10.2017 ob 07:39
B M Zupancic je pameten človek, sem gledal zadnjič njegov intervju. Velik kozmopolit in poznavalec ozadja begunske krize, vseh umetno ustvarjenih kriz, je pa antiestablishment , anti feminist a z močnim moralnim kompasom in svoja mnenja kuje na podlagi študij in dejstev, kar pa seveda današnjim našim hlapcem, apartčikom in politično korektnim lizalcem podplatov ni po godu. Velik minus za državo, o Erjavcu pa sploh nebi. Pri njemu doma se ve kdo nosi hlače.
hehet
# 12.10.2017 ob 22:49
Zunanji minister Karl Erjavec je podporo Boštjanu M. Zupančiču odrekel zaradi njegovega pravnega mnenja o splavu.

Ne vem če se zavedate kako neumen razlog je to...
@twwwter
# 13.10.2017 ob 22:32
"Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija."

Če ti brišejo komentar kar tako, komentar brez žaljivih besed ali tonov, je to še kako neposredno odražanje stališč uredniške politike RTV in sicer skozi komentarje, ki smejo ostati na domnevno svobodnem forumu.
In ker si ne morem zamisliti, kaj je bil razlog brisanju, je bila na delu bržkone le t.i. "politična korektnost" urednika, ki jo Slavoj Žižek, na primer, smatra za eno od bolj nevarnih oblik totalitarizma.
Virunum
# 13.10.2017 ob 14:06
A ima kdo pri nas kakšne resne referenca iz uporabe prava v realnem življenju... prfoksi in priseski na državne jasli v življenju nikoli nič resnega niso delali... da ne govorimo o prevzemanju kakršnegakoli tveganja... (razen nakupa letalske vozovnice za odhod na kakšen kongres v eksotično deželo na račun davkopačevalcev)
slovencsm
# 13.10.2017 ob 08:00
Visokomoralni etični standard? Ali lahko g. Erjavec pove, kaj to v praksi pomeni? Meni to ne pomeni nič. Realno bi lahko nekdo imel visoko etične standarde, če do zdaj ne bi kradel (to se da dokazati, če recimo nimaš dosjeja pri policiji ali tožilstvu). Potem se pa že skoraj neha.
Razlog drugačnega mnenja glede splava je pa v bistvu ravno kontra standard. To pomeni, da če imaš drugačno mnenje kot trenutna vladajoča politika, potem to očitno takoj pomeni, da nimaš visokih moralno etičnih standardov. Pa sem pogledal njegovo strokovno obrazložitev stališča glede splava in popolnoma pije vodo. Seveda, če se pogovarjamo s strokovnimi argumenti in ne ideološkimi. In moja žena podpira njegovo stališče, da se ne bo kdo zgovarjal, da so drugačna stališča samo domena moških. In lahko takoj pridobim še 10 podpisov žensk pod njegovo stališče, da ne bo pomote.
Problem splava je izključno ideološka in ne strokovna debata. Najbolj hecno je to, da splav še danes delajo tako kot pred 100 leti, le da je orodje malo drugačno in higijena. In pri vsej tej hudi tehnologiji, ki jo razvijamo, pa nismo uspeli svoje življenje postaviti na nivo, kjer bi lahko z nenasilnimi kontracepcijskimi metodami urejali rojstva?
In da še pojasnim stališče dr. Zupančiča glede splava. On samo trdi, da otrok že s samim spočetje obstaja kot bitje in mu zato pripadajo vse konvecije o otrokovih pravicah, kot ostalim otrokom. In da se ne moremo delati hinavce ter v telesu matere priznati le njeno telo in ne otrokovega, pa čeprav je znanstveno potrjeno, da sta v tem telusu v resnici dva telesa in posledično dve človeški bitji z različnimi genskimi zasnovami.
DrMinistr
# 13.10.2017 ob 16:50
Eh, škoda da ni Zupančič. Njegovi pogledi se precej bolj ujemajo s pogledi naših savdijskih prijateljev, ki so nenazadnje skrbniki človekovih pravic pri OZN...
M.R.S.
# 13.10.2017 ob 13:02
V Slovenski, pa še v marsikateri, politiki je isto kot pa če imaš inteligentnega prašiča in ga lahko marsikaj naučiš in zdresiraš, ampak ko pa pride do polnega korita je pa še vedno samo prašič...
Tako, da na to kar kdo "zna" in "kaj" je, ne dam čisto nič...važno je samo kaj, koliko in kako kdo opravlja svoje delo...!
Geres*
# 13.10.2017 ob 06:17
zigag je ocitno edini komentator, ki jo osebno pozna. Jaz je ne, niti nisem spremljala njenega dela. Zato tudi pljuvala ne bom po njej. Kaj je mela ali ne mela s Turkom me pa prav nic ne briga.
@twwwter
# 12.10.2017 ob 23:10
Tudi Tuerk je rojen po 1950 letu...
nikson13
# 12.10.2017 ob 22:32
Jaz bi jo popolnoma moralno pod(p)rl. Prej bi jo pa vprašu zakaj so me na letališču aretiral, ko sem se pač malo razburil nad delom varnostnih organov in sem jim na glas dejal ALAH SAM MAL. Mislim, da sem bil neupravičeno pridržan.
pace
# 12.10.2017 ob 21:59
Nič ne piše, če predlaganini kandidati iz posameznih držav gredo nato še skozi kakšno sito pri CCPR, ki jih bodisi potrdi bodisi zavrne? Ali so kar vsi avtomatično tam potrjeni in sprejeti v delovno razmerje?
3010eur
# 16.10.2017 ob 04:25
Samo upamo lahko, da se zdaj z veliko večjo plačo ne bo preveč zredila ...

Ko pride v Slovenijo bo lahko novinar samo še povedal njen naziv, položaj in bo lahko samo tiho gledala v kamero. Slovenec je že zadovoljen, prepričan, prestrašen, očaran.
boroč
# 14.10.2017 ob 17:29
hehet

Zunanji minister Karl Erjavec je podporo Boštjanu M. Zupančiču odrekel zaradi njegovega pravnega mnenja o splavu.

Ne vem če se zavedate kako neumen razlog je to...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ironija je, da je Karel Erjavec lahko (bil) zunanji in ne vem še kakšen minister, pa čeprav je bil krščanski demokrat in je kot član te stranke zagovarjal čisto nasprotne vrednostne norme, kot jih sedaj prodaja. Danes si ta kameleon upa drugim očitati, da nimajo usklajenih vrednost z njim kot ministrom.
smukač
# 13.10.2017 ob 14:45
Tudi jaz bi pod(p)rl Vasilko
kotzi
# 13.10.2017 ob 15:22
o lubica od Tuerka..ja to je to...farmacevtka za jankovica..pa dobi siht..ta je pa se hecala z Tuerkom...pa tut dobi fajn siht...dobre so
brezposelni
# 13.10.2017 ob 17:34
DrMinistr
# 13.10.2017 ob 16:50
Eh, škoda da ni Zupančič. Njegovi pogledi se precej bolj ujemajo s pogledi naših savdijskih prijateljev, ki so nenazadnje skrbniki človekovih pravic pri OZN...

Če gledamo človekove pravice pred rojstvom, potem so Zupančičevi nasprotniki bolj podobni Savdijcem.
Sklonjen
# 13.10.2017 ob 06:02
"telo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzoruje izvajanje mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah"

Nisem je slišal, da bi glasno podprla pravice Kataloncev?!
danez
# 13.10.2017 ob 17:24
Sancinovo so pod Tuerkom naredili za njegovo ljubico zato, da bi mu "dvignili" ugled v javnosti in preusmerili pozornost javnosti od dejstva, da je Drugorazredni član toplovodarskega Skritega omrežja, levih in desnih pacientov, ki podtalno obvladujejo državo. Zdaj dobiva plačila...
Sklonjen
# 13.10.2017 ob 05:59
Napaka za napako naše vlade!
Miham
# 13.10.2017 ob 08:21
Medtem ko je Zupancica prevec zaneslo v desno, kar v tej drzavi nikoli ni dobra poteza, je ta punca pametna, se znajde, se ji je izplacalo "poznanstvo" z Danilotom
anze82
# 13.10.2017 ob 08:00
Vrhunsko
Kazalo