Klemen Boštjančič. Foto: TV Slovenija
Klemen Boštjančič. Foto: TV Slovenija

Vlada je na seji sprejela odločitev o znižanju DDV-ja za: dobavo električne energije, zemeljskega plina, biomase za kurjavo, daljinskega ogrevanja. Znižanje velja za vse uporabnike, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Stopnja DDV-ja bo 9,5 odstotka. Znižanje bo začasno, in sicer med 1. septembrom letos in 31. majem 2023.

Ukrep je komplementaren, je poudaril Boštjančič. Dopolnjuje že sprejete ukrepe regulacije cen električne energije in zemeljskega plina, kjer so zamejili najvišjo maloprodajno ceno.

Zaradi evropske direktive DDV-ja na kurilno olje niso mogli znižati, je navedel.

Pri lesni masi so sicer znižali DDV, vendar tam vlada ne more regulirati cen. Zato Boštjančič upa, da se znižanje ne bo prelilo v višje marže trgovcev.

V pripravi rebalans

Na novinarsko vprašanje je še razkril, da bo vlada zagotovo pripravila rebalans letošnjega proračuna. Jasno je namreč, da bo letos tako prihodkovna kot odhodkovna stran državnega proračuna precej drugačna, kot piše v sprejetem proračunu, je poudaril Boštjančič.

V naslednjih korakih bo vlada obravnavala regulacijo cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja, je še napovedal.

Prihodki v državni proračun se bodo v tem obdobju predvidoma znižali za 130 milijonov evrov, 40 milijonov letos, 90 milijonov v delu prihodnjega leta.

Vlada še nima točnih izračunov, koliko bi znižanje razbremenilo družinski proračun glede na energent. Ocene pa se trenutno gibljejo od nekaj 100 evrov, pri nekaterih pa tudi krepko čez tisoč evrov za navedeno obdobje, je povedal minister.

Ukrep je začasen z možnostjo podaljšanja. S tem se bo vlada ukvarjala spomladi.

Za uveljavitev tega ukrepa bo moral DZ sprejeti zakon o nujnih ukrepih na področju DDV-ja za omilitev dviga cen energije. Kot je poročal Matej Luzar za Televizijo Slovenija, bi državni zbor zakon lahko potrjeval na izredni seji konec avgusta.

Nižji DDV za skoraj vse energente

Že pred časom je vlada napovedala tudi ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v času draginje, na primer v obliki enkratnih dodatkov, s katerimi bi pokrili razliko med dohodki in pragom tveganja revščine. Vlada ukrepa zdaj še ni sprejela.

Video: Posnetek novinarske konference

Sistem delne regulacije pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest je vlada obnovila konec junija, ta mesec pa je sklenila s 1. septembrom za leto dni omejiti najvišje cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjstva in druge zaščitene odjemalce. Začasno je odpravila tudi nekatere dajatve, podaljšala 50-odstotno znižanje trošarin in napovedala znižanje davka na dodano vrednost (DDV).

Sprejemanje ukrepov v tej smeri namerava vlada nadaljevati, da bosta jesen in zima čim predvidljivejši in znosni, je prejšnji teden zagotovil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Opozorila o težavah pri poslovanju zaradi visokih cen energentov že dalj časa prihajajo tudi iz gospodarstva. Golob odgovarja, da bodo podjetja prišla na vrsto, ko končajo ukrepe za gospodinjstva, saj mora vlada najprej poskrbeti za najranljivejše, torej za gospodinjstva, male podjetnike in tiste, ki opravljajo javne storitve.

Foto: EPA
Foto: EPA