O spremembah zakona o verskih skupnostih se je govorilo že v prejšnjem mandatu. Foto: BoBo
O spremembah zakona o verskih skupnostih se je govorilo že v prejšnjem mandatu. Foto: BoBo

Predlagatelji, 14 poslancev PS-ja in SD-ja s prvopodpisano Majdo Potrata (SD), so kot enega izmed glavnih razlogov za pripravo novele navedli, da je treba zakon o verski svobodi uskladiti z odločbo ustavnega sodišča iz aprila 2010.

Novela posega na področja, ki jih sodišče ne omenja
A vlada zdaj ugotavlja, da je ustavno sodišče razveljavilo zgolj določbe, povezane z merili za registracijo verskih skupnosti in državnim zaposlovanjem duhovnikov v bolnišnicah in zaporih za izvajanje verske duhovne oskrbe, medtem ko omenjena novela posega tudi v nekatera druga področja.

Med drugim bi v zakon zapisali ukinitev delnega kritja socialnih prispevkov duhovnikom in prepoved zaposlovanja verskih delavcev v javni upravi. Bi pa še vedno sofinancirali upravljanje duhovne oskrbe na misijah vojakov v tujini.

Kaj bo odločil parlament?
A vlada meni, da novela preveč na široko posega v zakon. Sicer pa pripravljajo tudi svojo novelo, s katero bi zakon uskladili z odločbo ustavnega sodišča. Zato predlagateljem predlaga, da novelo umaknejo iz procedure oziroma da parlament sprejme odločitev, da novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo.