Darko But. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Darko But. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Inšpektorji urada za informacijsko varnost naj bi po poročanju Dela prejšnji teden po nedavnem hekerskem vdoru na upravi za zaščito in reševanje odkrili vrsto nepravilnosti. Obrambni minister Marjan Šarec je nato napovedal zamenjavo Darka Buta, ki naj bi mu očitali slabo vodenje in neorganiziranost. Inšpekcija je odkrila, da je uprava uporabljala zastarel varnostni sistem in vodila neprimerna gesla za vstop v sistem.

Na Butovoo mesto kot v. d. imenovala Leona Behina, ki bo funkcijo nastopil z 8. oktobrom, do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Behin ima dolgoletne izkušnje na področju zaščite in reševanja

Behin je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva. Ima dolgoletne izkušnje na področju zaščite in reševanja, gasilstva ter vodenja različnih aktivnosti nudenja pomoči po naravnih nesrečah v Sloveniji in v tujini. Med drugim je deloval tudi na področju pridobivanja evropskih kohezijskih sredstev ter vodenja investicij. Pred imenovanjem za v. d. generalnega direktorja uprave je bil v. d. generalnega direktorja direktorata za proračun na ministrstvu za finance.

"Pričakujem, da bo novo vodstvo uprave prenovilo način, kako se jo upravlja in kako naj se odziva na krize in nesreče dosti bolj hitro, učinkovito in ob takojšnji vključitvi vseh deležnikov," je minister Šarec dejal za STA.