Gabrovec je bil visoki predstavnik za nasledstvo že v letih 2001-2005. Foto: BoBo
Gabrovec je bil visoki predstavnik za nasledstvo že v letih 2001-2005. Foto: BoBo

Ana Polak Petrič je s tem prevzela naloge pooblaščenke za pogajanja o prevzemu jamstva za devizne hranilne vloge v okviru Banke za mednarodne poravnave.

Gabrovec je bil visoki predstavnik za nasledstvo zadnjih pet let, od 6. aprila 2009, pred tem pa tudi med letoma 2001 do 2005. Od aprila 2005 do aprila 2009 pa je bil visoki predstavnik Miha Pogačnik.

Ana Polak Petrič je od leta 2003 poklicna diplomatka na zunanjem ministrstvu, kjer od marca 2012 opravlja funkcijo pooblaščenke za nasledstvena vprašanja. Je univerzitetna diplomirana pravnica s pravosodnim izpitom ter magistra mednarodnih študij z Diplomatske akademije in Univerze na Dunaju. Je strokovnjakinja za mednarodno in evropsko pravo ter pravo človekovih pravic.

Med drugim je med letoma 2007 in 2011 službovala na stalnem predstavništvu Slovenije pri Združenih narodih, OVSE-ju in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju ter v sektorju za mednarodno pravo na zunanjem ministrstvu.

Pravna svetovalka Evropske komisije
Polak Petričeva je habilitirana asistentka za mednarodno pravo na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, kjer končuje doktorski študij prava. Dodatne delovne izkušnje in znanje s področja mednarodnega prava je pridobila kot pravna svetovalka Evropske komisije ob referendumu o neodvisnosti Črne gore leta 2006, v pisarni pravnega svetovalca ZN-a v New Yorku ter v okviru seminarja za mednarodno pravo v Ženevi. Je odgovorna urednica Zbirke Mednarodno pravo ter avtorica znanstvenih in strokovnih člankov s področja mednarodnega in evropskega prava ter nasledstva.

Visoki predstavnik za nasledstvo skrbi za uresničevanje sporazuma o vprašanjih nasledstva in s tem v zvezi predstavlja in zastopa stališča, ki jih predhodno potrdi slovenska vlada. Hkrati je pooblaščenec za pogajanja o prevzemu jamstva za devizne hranilne vloge v okviru Banke za mednarodne poravnave in član koordinacijskega odbora za vprašanja nasledstva.