Burgar je velikokrat poleg nakupljenih izdelkov v košarico dal še izdelke, ki jih nato ni plačal. Foto: BoBo
Burgar je velikokrat poleg nakupljenih izdelkov v košarico dal še izdelke, ki jih nato ni plačal. Foto: BoBo
Janko Burgar
Burgar bo moral očitno oditi. Na MJU-ju so ga posredno vzeli tudi v bran, rekoč, da so takšna dejanja običajno povezana z duševno motnjo. Pri tem so mislili na kleptomanijo, ki je kompulzivna motnja, ki jo je treba zdraviti. Foto: BoBo
Razrešili Burgarja, ki se bori s kleptomanijo
Vlada razrešila Janka Burgarja

"Šlo je za nezrelo dejanje, ki mi ni v ponos in ga obžalujem … Vseeno verjamem, da sem dober član družbe," je dejal Burgar v svoj zagovor. Po poročanju Dnevnika so Burgarja večkrat zalotili, ko je kradel paštete, jušne kocke, piškote in podobno. Uslužbenke trgovine blizu njegovega doma v Stražišču pri Kranju so ga namreč lani med 5. in 12. marcem pozorno spremljale in šest dni zapored, v enem dnevu celo dvakrat, je kradel izdelke.

"Šlo je za nezrelo dejanje, ki mi ni v ponos in ga obžalujem, zato sem se tudi takoj opravičil tako prodajalkam kot poslovodstvu trgovine. Šlo je za obdobje, ko sem bil zelo razočaran nad nekaterimi dogodki, kar pa dejanj seveda ne opravičuje. Z Mercatorjem sem sklenil poravnavo, postopek je bil zato umaknjen. Še enkrat poudarjam, da dogodek obžalujem, vseeno pa verjamem, da sem dober član te družbe," je povedal Burgar.

Dodatno se je nato danes odzval še Burgar, ki je v izjavi za javnost zapisal, da "kljub nezrelemu dejanju sem prej in s še večjim zavedanjem potem deloval in delam kot zaveden del družbe in dober posameznik". Dodal je, da niti minister niti kdor koli drug o incidentu do včeraj ni vedel.

"Ja, naredil sem nezrelo ravnanje, se ga potrudil popraviti, ga popravil ... S tem bi zaključil zadevo, ki se ni in ne bo nikoli ponovila in je tudi končana," je sklenil.

Burgar bo moral oditi
Odzvali so se tudi na MJU-ju, kjer je Koprivnikar predlagal Burgarjevo razrešitev. Zapisali so, da se je Koprivnikar s sekretarjem pogovoril in ta je dejanje priznal in obžaloval. O dogodku namreč ni bilo uradnih evidenc, Burgar pa na dejanje ob nastopu funkcije tudi ni opozoril.

"Ne glede na to, da gre v primeru mag. Burgarja za bagatelne kraje, in glede na to, da so bili tako premišljeno časovno tempirani dogodki v preteklosti označeni kot politični napad, pa tudi glede na to, da so takšna dejanja običajno povezana s psihološko motnjo, ki ni redka, zanje ni opravičila. Minister Koprivnikar bo zato še danes na seji vlade predlagal razrešitev državnega sekretarja," so sporočili. Vlada pa je predlog Koprivnikarja tudi upoštevala in sekretarja Burgarja razrešila.

Imenovan kmalu po tatvinah
Janko Burgar je bil že v prejšnji vladi na položaju državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, na predlog ministra za javno upravo (MJU) Borisa Koprivnikarja pa ga je le nekaj dni po tistem, ko so se s prijavami ukvarjali policisti, Cerarjeva vlada imenovala za državnega sekretarja na tem ministrstvu.

Državni sekretar se je vmes že poravnal z Mercatorjem, tožilstvo pa je ovadbo proti njemu zavrglo z obrazložitvijo, da je bila vrednost tatvin, manj kot 50 evrov, nesorazmerna s stroški, ki bi jih prinesel kazenski pregon.

Razrešili Burgarja, ki se bori s kleptomanijo
Vlada razrešila Janka Burgarja