Pred sejo vlade o ukrepih za zajezitev in omejitev širjenja covida-19 poteka posvet s strokovno svetovalno skupino o aktualni epidemiološki sliki po Evropi in Sloveniji. Foto: Vlada RS/Twitter račun
Pred sejo vlade o ukrepih za zajezitev in omejitev širjenja covida-19 poteka posvet s strokovno svetovalno skupino o aktualni epidemiološki sliki po Evropi in Sloveniji. Foto: Vlada RS/Twitter račun

Odlok o podaljšanju epidemije covida-19 začne veljati 17. januarja 2021 in velja 60 dni. Vlada je v obrazložitvi spomnila, da se v Sloveniji soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. "Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije," so zapisali v sporočilu za javnost. Vlada je tako na podlagi zakona o nalezljivih boleznih epidemijo podaljšala na območju celotne države.

Novinar Boštjan Veselič je ob tem v Odmevih poročal, da je premier Janez Janša dejal, da lahko, če stanje ne bo boljše, pride tudi do popolnega zaprtja (lockdown) - v tem primeru bi zastalo tudi gospodarstvo, na izjeme pa bi bili omejeni tudi izhodi iz stanovanj, na primer za obisk lekarne, zdravnika ali trgovine.

Posvet s strokovno skupino. Foto: Vlada RS/Twitter račun
Posvet s strokovno skupino. Foto: Vlada RS/Twitter račun

Nova izjema so dvolastniki

Vlada je sicer z odloki podaljšala obstoječe ukrepe za en teden, pri nekaterih pa uvedla nekaj novosti. Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 se po novem dovoli za novo izjemo, in sicer za dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrne takoj po opravljenem delu, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Krajša veljavnost negativnih testov

Po novem je skrajšana veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ga oseba predloži ob vstopu. Ta ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici EU-ja ali schengenskega območja.

S hitrim testom do preklica karantene

Vlada je sklenila, da se karantena lahko prekine tudi s hitrim antigenstkim testom (HAG), ne zgolj s testom PCR. Če oseba, ki jo policija ob vstopu v državo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 po metodi PCR ali HAG in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Ni pa več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi.

Irska na rdeči seznam

Na seznam rdečih držav članic EU-ja oziroma schengenskega območja je dodana Irska. Na seznamu tretjih držav ni prišlo do sprememb.

Podaljšana pomoč verskim uslužbencem

Vlada je na seji sprejela tudi sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence. Ukrep izredne pomoči se podaljšuje do 31. marca 2021.

Janša: Čakanje na delo do maja

Predsednik vlade Janša je pred sestankom prek Twitterja sporočil, da bodo državno subvencioniranje čakanja na delo podaljšali najmanj do konca aprila letos.

Vlada za 60 dni podaljšala epidemijo

Kakšne so razmere in kaj pričakovati

Sedemdnevno povprečje števila okuženih v državi je 1848, v ponedeljek pa sta se v bolnišnicah zdravila 1202 bolnika s covidom-19. Glede na dopolnjen vladni načrt je na nacionalni ravni treba doseči merilo manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov. Šele nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Sorodna novica Premier Janša: S temi ukrepi bomo morali živeti najmanj do pomladi

Po regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem. Vrnitev preostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Odpiranje šol bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Večje odpiranje šol pa bo v prihodnjih mesecih odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je dejal Janša v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija in dodal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronskimi ukrepi živeti najmanj do pomladi.

Nadzor inšpektorjev in policije

Zdravstveni inšpektorat je sicer v preteklem tednu opravil 4176 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije. Izrekel je 19 sankcij, 452 opozoril in izvedel 104 upravne ukrepe. Policija pa je na podlagi prijav in lastnih zaznav izrekla 711 opozoril in uvedla 491 prekrškovnih postopkov, je razvidno iz poročil, s katerimi se je seznanila vlada.

Policija je sicer v obdobju od 5. do 11. januarja prejela skupno 89 prijav o kršitvah odlokov, lastnih ugotovitev o kršitvah pa je bilo 965. Na meji je v istem obdobju izdala 16.104 potrdila o napotitvi v karanteno na domu, po izvedenem hitrem testu pa je nato vročila 7063 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

Vlada odločala o sproščanju ukrepov