Svojo ekipo Pahor ocenjuje kot utečeno, posebej pa je zadovoljen tudi s krizno skupino ministrov, ki po njegovem opravlja pomembno delo. Foto: MMC RTV SLO
Svojo ekipo Pahor ocenjuje kot utečeno, posebej pa je zadovoljen tudi s krizno skupino ministrov, ki po njegovem opravlja pomembno delo. Foto: MMC RTV SLO
Cigareti in tobak se bodo maja podražili, saj je vlada dvignila trošarine. Foto: RTV SLO

Po njegovi oceni se namreč vlada veliko bolje odziva na težave, kot je to občutiti v javnosti, kjer se je "pozornost morda preveč preusmerila v nekatere kontroverzne odločitve". Tudi v prihodnje si Pahor želi, da bi se vladi znova uspelo povsem osredotočiti na premagovanje finančnih in gospodarskih težav.

Pri tem se zaveda, da bodo deležni očitkov opozicije o prepočasni premajhnih korakih za odpravljanje posledic krize, vendar hkrati opozarja, pa je pomembno slediti razvoju krize in se nanjo odzivati na primeren način. Preveliko hitenje pri sprejemanju protikriznih ukrepov se namreč nekaterim državam ni obrestovalo, je dodal premier.

Kot uspešna Pahor označuje oba svežnja protikriznih ukrepov, pri tem pa se mu zdi še posebej pomembno, da vlada ni podlegla "skušnjavi povečanega proračunskega primanjkljaja" in da so se osredotočili na ohranjanje delovnih mest. Pomemben korak je vlada po mnenju premierja naredila tudi pri kadrovski politiki in vzpodbujanju socialnega dialoga.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o trošarinah, s katero se zvišujejo trošarine na tobačne izdelke. Spremembe, po katerih bi se trošarine na cigarete z zdajšnjih 64 dvignile na 69 evrov za 1.000 cigaret, bodo predvidoma začele veljati 1. maja. Sorazmerno se povišujejo tudi trošarine za drobno rezan tobak in za preostali tobak za kajenje. Letni finančni učinek predlagane spremembe bo 24 milijonov evrov, a ker bo sprememba začela učinkovati 1. maja, je v letošnjem letu mogoče pričakovati približno 14 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov.

Ustanovili dva nova KAS-a
Na današnji seji je tako vlada ustanovila še dva kadrovsko-akreditacijska sveta, tokrat na področju zdravja in na področju visokega šolstva, znanosti in tehnologije.

Člani KAS-a na področju zdravja bodo Jana Ahčin, Karl Destovnik, Božidar Voljč, Bojan Tičar in Marija Dunja Piškur Kosmač. KAS na področju visokega šolstva pa bodo sestavljali Tomaž Kalin, Zoran Mezeg, Vesna Vuk Godina, Neda Pagon in Tamara Lah Turnšek.

Čakajo na poročilo o dogovorih z Ljubljano
Po naročilu vlade mora ministrstvo za javno upravo v 14 dneh pripraviti poročilo o nadaljnjih korakih v zvezi z dogovorom med Republiko Slovenijo in Mestno občino Ljubljana o izvajanju zakona o glavnem mestu.

A. S.