Foto: BoBo
Foto: BoBo

Imenovanja in napredovanja tožilcev vladi predlaga pravosodni minister na podlagi predlogov državnotožilskega sveta. Pravosodna ministrica Liljana Kozlović (SMC) v osmih primerih še ni bila uspešna, v nekaterih že več mesecev ne.

Ministrica je v posneti izjavi, brez možnosti postavljanja novinarskih vprašanj, sporočila, da je ministrstvo zato pripravilo novelo zakona o državnem tožilstvu.

"Po veljavni ureditvi imenovanje opravi Vlada RS, postopek pa je zahteven in dolgotrajen, kar predstavlja oviro tako pri kadrovskem načrtovanju kot tudi pri samem pripadu reševanja zadev. Zato smo na ministrstvu preverili, kako lahko vse postopke optimiziramo," je navedla ministrica.

Vlada tako pri napredovanjih, razen na vrhovno državno tožilstvo, ne bi več sodelovala, bi pa še vedno imenovala nove kandidate. A to bi morala storiti v 30 dneh. Toda kako naj bi vlada uspešno potrdila novelo, če že obravnave predlogov imenovanj tožilcev ne uspe doseči, ministrice ni bilo mogoče vprašati.

Urad vlade za komuniciranje je na vprašanje, kdaj bodo predlogi obravnavani, sporočil, da se mora vlada pred kakršnim koli odločanjem o predlaganih kandidatih temeljito seznaniti s predlogom, kar zahteva nekoliko več časa. Enako so Slovenski tiskovni agenciji (STA) sporočili že pred skoraj tremi meseci.

V zadregi so očitno tudi na vrhovnem državnem tožilstvu, ki se je pravkar preselilo na novo lokacijo, in v državnotožilskem svetu. V pisnih odgovorih so poudarili, da so tožilske vrste že tako ali tako podhranjene in da je bilo do zdaj postopanje vseh organov v primerih imenovanj in napredovanj prednostno. Oboji sicer pozdravljajo predlagane zakonodajne spremembe.

Zastoj pri imenovanju tožilcev