Pogajanja med vlado in zdravniki

Vlada je na dopisni seji sprejela izhodišča za pogajanja in imenovala vladno pogajalsko skupino, ki jo bo vodil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Namestnik vodje bo državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Drugi člani pogajalske skupine prihajajo z ministrstva za finance in ministrstva za javno upravo, med njimi je tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, so sporočili po seji vlade.

Kot so še zapisali, se vlada zaveda težav, s katerimi se zdravniki in zobozdravniki glede na specifičnost poklica in poslanstvo, ki ga izvajajo, spoprijemajo v okviru veljavnega plačnega sistema. Glede na aktualne razmere v zdravstvenem sistemu, še zlasti glede na težave, povezane z dostopnostjo zdravstvenih storitev in čakalnimi dobami, vlada ugotavlja, da so spremembe potrebne, in sicer tako plačnega sistema kot tudi nekaterih drugih podsistemov v dejavnosti zdravstva.

FIdes. Foto: BoBo
FIdes. Foto: BoBo

Vlada pojasnjuje, da že potekajo postopki za več zakonskih sprememb, ki bodo področje uredili. Zahteve za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema pa ne podpira.

Meni namreč, da se sistem financiranja zdravnikov in zobozdravnikov zgolj zaradi izstopa iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju v ničemer ne bi spremenil, prav tako se zgolj zaradi izstopa iz plačnega sistema ne bi zvišal obseg sredstev za financiranje njihovih plač.

Opozarja tudi, da bi izstop ene (katere koli) poklicne skupine oz. poklicne podskupine povzročil zahteve po izstopu tudi drugih poklicnih skupin, s tem pa nepreglednost in posledično neobvladljive finančne učinke ter poslabšanje javnofinančnega položaja.

"Zdravniki in zobozdravniki so odgovorni nosilci izvajanja zdravstvenih storitev, vendar so kot takšni del zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato je nujno, da je tudi ureditev plačila za delo vseh zaposlenih v zdravstvenem timu enotna," so stališče vlade še navedli v sporočilu za javnost.

Več podrobnosti o sprejetih izhodiščih za pogajanja v sporočilu ne navajajo. Vlada pa Fides vnovič vabi k dialogu in ga poziva, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče.

Fides pozdravlja pogajalska izhodišča

V Fidesu vladno imenovanju pogajalske skupine in izhodišč pozdravljajo, hkrati pa ugotavljajo, da uradna gradiva zgolj povzemajo težave preteklosti in ne ponujajo celovitih rešitev težav, zaradi katerih so napovedali stavko.

Ker ne vidijo razlogov za dodatno zamudo in ustvarjanje izrednih razmer v zdravstvu, vladno stran že v četrtek vabijo na pogovor o reševanju najbolj nujnih težav. Pri tem se zavezujejo, da bodo za hitra in učinkovita pogajanja prilagodili redno delo njihovih neprofesionalnih članov.

V odzivu so zapisali še, da v bolnišnicah in zdravstvenih domovih v tem tednu potekajo zbori zdravnikov, število podpisanih peticij s podporo stavki pa je preseglo število 3500. Imenovani so tudi lokalni stavkovni odbori, na srečanjih zdravnike seznanjajo s stavkovnimi pravili. "Povratne informacije kažejo na široko podporo tako med zdravniki kot drugim zdravstvenim osebjem, ki že več let zaman opozarja na nevzdržne razmere," so zapisali.

Sindikati zdravstva bodo z vlado spet sedli za pogajalsko mizo

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada bodo nadaljevali pogajanja. Na pogajalski mizi bodo imeli vladni protipredlog, za katerega sindikati trdijo, da je pomanjkljiv, in bodo zahtevali dodatna pojasnila.

Minister za zdravje Bešič Loredan je namreč po drugem krogu pogajanj prejšnji teden napovedal, da bo vladni protipredlog, ki so ga sindikatom posredovali v ponedeljek popoldne, vseboval tudi predlog dviga plač zdravnikov in zobozdravnikov. Ti z dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva iz novembra lani niso bili deležni plačnih dvigov, ob tem pa so nastala plačna nesorazmerja, ob katerih so bili nekatere vodilne medicinske sestre uvrščene v višji plačni razred kot nekateri zdravniki.

Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata Zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata Zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

A se vladna stran, kot kaže, napovedi ni držala. Po besedah predsednice sindikata zdravstva in socialnega varstva Irene Ilešič Čujovič je vladni predlog pomanjkljiv, saj ne samo, da ne vsebuje predloga za plačno skupino E1, torej zdravnikov in zobozdravnikov, ampak tudi ne za plačno skupno E3, medicinskih sester, in celotno plačno skupino J.

Kot je poudarila, je to v nasprotju z novembrskim dogovorom, da bodo v drugem delu pogajanj še posebej naslovili tiste, ki lani niso bili deležni plačnih dvigov. Prav tako je v nasprotju z izjavo ministrice za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, da bodo spoštovali vse pretekle dogovore s sindikati, je dodala predsednica sindikata.

Dodatni dvig le za peščico

Poleg že dogovorjenega dviga za en plačni razred na krovnih pogajanjih z javnim sektorjem vladna stran dodatni dvig za en plačni razred tako ponuja le za peščico delovnih mest. Po poročanju Večera bi se glede na vladni predlog izhodiščna plača za dva plačna razreda dvignila delovnim inštruktorjem I, delovnim terapevtom in fizioterapevtom na nekaterih deloviščih ter zaposlenim na delovnih mestih individualni habilitator in tehnolog.

Pogajanja se nadaljujejo. Foto: BoBo
Pogajanja se nadaljujejo. Foto: BoBo

Zahteve Fidesa

Sicer pa bo vlada po ministrovih zagotovilih še v tem tednu sprejela tudi izhodišča oz. odgovor na stavkovne zahteve Fidesa, s katerim se bo pogajala ločeno. Upa, da se bodo lahko sestali že do konca tedna. Fides se medtem namreč pripravlja na stavko, napovedano za 19. oktober.

V Fidesu vztrajajo pri zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema, možnost kratkoročne rešitve vidijo tudi v odpravi plačnih nesorazmerij, a ne šele v spomladanskem času. Vztrajajo, da se tudi plačna nesorazmerja zdravnikov obravnavajo v ločenih pogajanjih, in ne v sklopu pogovorov s sindikati zdravstva in socialnega varstva, kot je to sprva začrtalo ministrstvo.

Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja