Od začetka podpore varovanja državne meje do 10. marca je Slovenska vojska pripadnike napotila 108.441-krat oziroma je sodelovala v več kot 64.111 patruljah. Foto: Slovenska vojska
Od začetka podpore varovanja državne meje do 10. marca je Slovenska vojska pripadnike napotila 108.441-krat oziroma je sodelovala v več kot 64.111 patruljah. Foto: Slovenska vojska

Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že v četrtek skupaj s protikoronskim zakonom.

Vladni urad je v sporočilu za javnost zapisal, da varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki Slovenske vojske (SV) sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi.

Pripadniki vojske bodo pooblastila pod pogoji, ki so predpisani za policiste, izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije.

Vlada bo o izvajanju pooblastil vojski seznanjala pristojni delovni telesi DZ-ja vsakih 14 dni. Ukrep je časovno omejen – pripadniki vojske bodo imeli ta pooblastila največ tri mesece od uveljavitve sklepa.

Hojs: Dela pripomb ne bo mogoče uresničiti

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v ponedeljek v Odmevih pojasnil, da bodo del pripomb poslanskih skupin DZ-ja upoštevali, dela pripomb pa ne bo mogoče uresničiti. Vendar so te po njegovih ocenah bolj tehnične narave, zato verjame, da bi lahko opozicija dala potrebne glasove za aktivacijo omenjenega člena. "Trenutno ne morem zagotoviti, da imam 60 glasov, še vedno pa sem optimist in verjamem, da bi tudi opozicija v tem primeru stopila na našo stran," je dodal.

Iz odgovora LMŠ-ja Hojsu je razvidno njihovo pričakovanje, da bi vojska dodatna pooblastila izvajala samo ob slovenski schengenski meji in največ v pasu dveh kilometrov zračne linije od mejne črte ali do najbližje cestne komunikacije. Pooblastila naj bi po predlogu LMŠ-ja izvajali samo do konca aprila, nato bi DZ moral odločati o podaljšanju sklepa. Izvajanje pooblastil bi bilo omejeno na preprečevanje nezakonitih prehodov meje.

Evropski poslanec iz vrst LMŠ-ja, obramboslovec Klemen Grošelj, je pretekli teden po sestanku z notranjim ministrom Hojsom dejal, da je vprašanje aktivacije omenjenega člena vezano ne le na vprašanje povečanih migracij na južni meji, ampak je predvsem v funkciji razbremenitve policije, da lahko opravlja povečan obseg dejavnosti, ki so vezane na spoprijemanje z novim koronavirusom. "Nikakor si ne želimo, in to smo želeli poudariti, da bi se vojska uporabila v notranjosti države, se pravi zunaj tega mejnega pasu," je dejal.

V SAB-u so že dobili nekaj odgovorov na njihove pomisleke, še vedno pa jim ni jasno, ali se izvrševanje pooblastil nanaša samo na petkilometrski pas ob meji ali širše. Na končno besedilo glede morebitnih omejitev na določene občine oz. policijske postaje čakajo tudi v SD-ju, medtem ko so v Levici ostro proti ukrepu. SNS ukrep podpira.

Hojs je sicer še pred dnevi dejal, da 37.a člena, če ne bo podpore opozicije, ne bodo aktivirali. "O tem se bomo lahko pogovarjali pozneje, ob čemer bo seveda tudi slovenska javnost ocenila, ali je bila ta nepodpora, če bi prišlo do kakšnih eskalacij v smislu povečanega vdora prebežnikov ali da bi obolelo veliko število policistov, kdo je v bistvu takemu predlogu nasprotoval," je dejal Hojs.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prva aktivacija leta 2016

37.a člen, ki ga je določila novela zakona o obrambi, ki so jo poslanci sprejeli po začetku drugega begunskega vala oktobra 2015, je DZ sicer nazadnje aktiviral februarja 2016, ko je Slovenski vojski za tri mesece podelil policijska pooblastila. Proti aktivaciji omenjenega člena je glasovala le Levica (tedaj Združena levica).

Aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi je predlagala vlada Mira Cerarja, da bi pri obvladovanju begunske krize čim bolj razbremenila policijo in povečala učinkovitost varovanja meje, saj je bil tedaj velik begunski pritisk na slovenske meje. Glede na vladno poročilo slovenski vojaki tedaj svojih pooblastil niso izvajali neposredno, temveč so v treh primerih sodelovali s policisti, ko so ti izvajali postopke.

Vojaki so zgolj pomoč policistom

Ob napovedani aktivaciji 37.a člena se stalno pojavljajo pomisleki o smiselnosti o ponovni podelitvi pooblastil Slovenski vojski, saj bo le stežka razbremenila delo policistov ob meji. 37.a člen je glede ustavnosti leta 2016 presojalo tudi ustavno sodišče na pobudo varuha človekovih pravic. Ustavni sodniki so ocenili, da omenjeni člen ni v neskladju s slovensko ustavo. Med drugim je ustavno sodišče v odločbi navedlo, da je namen podelitve posameznih pooblastil pripadnikom SV zgolj pomoč policistom pri širšem varovanju meje. Na to so notranjega ministra Hojsa že opozorili v SD-ju: "Slovenski vojak še vedno ne more delati samostojno, ampak ob prisotnosti oziroma navodilu policista."

Vprašljiva podpora 37.a členu zakona o obrambi