Do začetka dela KAS-a velja moratorij na kadrovske odločitve vlade, je napovedal premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Do začetka dela KAS-a velja moratorij na kadrovske odločitve vlade, je napovedal premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Peter Jambrek
Nova univerza, sopredlagatelj njene ustanovitve je (bil) Peter Jambrek (na fotografiji), ni več vpisana v razvid visokošolskih zavodov. Foto: MMC RTV SLO
Banka Slovenije
Sprejeta novela o bančništvu Banki Slovenije daje dovoljenje, da kakšen nakup tudi prepreči, če se izkaže, da morebitni prevzemnik finančne institucije ni sposoben voditi. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade Borut Pahor je na seji vlade umaknil predlagane spremembe uredbe, s katerimi bi v njegovem kabinetu omogočili sistematizacijo delovnega mesta z nazivom višji sekretar, ki bi ga zasedel Dimitrij Rupel. Kot pravi premier, z Ruplom dobro sodelujeta, a ne želita dodatno vznemirjati javnosti.

Vpis Nove univerze razveljavljen

Vlada se je seznanila s pripravami dokumentov za delo KAS-a. Ta naj bi začel delovati prihodnji četrtek.

Kot je pojasnil premier Borut Pahor, se bo vlada do takrat vzdržala odločitev, ki zadevajo delovanje Kadrovsko-akreditacijskega sveta. Ob tem je predsednik vlade še dejal, da bo sprejetje tega posvetovalnega organa pri javnosti odvisno od prvega primera, ki ga bo KAS obravnaval.

Razveljavljen vpis Nove univerze v razvid visokošolskih zavodov
Na seji vlade je bila razveljavljena odločba ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki je novembra lani v razvid visokošolskih zavodov vpisalo Novo univerzo iz Nove Gorice.

Izkazalo se je namreč, da je ministrstvo v razvid vpisalo zavod, ki ni razpolagal z ustreznim mnenjem sveta za visoko šolstvo in "ni predložil dokazil o zagotovitvi ustreznih prostorov za izvajanje svoje dejavnosti". Poleg tega ministrstvo s svojo odločbo ni ustrezno spremenilo vpisov članic Nove univerze.

Na razveljavitev so se že odzvali v Novi univerzi. Eden izmed soustanoviteljev, Tone Jerovšek, je dejal, da so nad odločitijo vlade zgroženi, in napovedal, da bodo zoper to odločitev uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, pri čemer ne izključujejo niti Evropskega sodišča. Nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar pa je izrazila prepričanje, da so razlogi za razveljavitev vpisa politični, ne pa strokovni. Dodala je, da je bil postopek izveden v skladu s predpisi tako kot pri drugih vpisih v razvid.

Vlada sprejela novelo o bančništvu
Vlada je na redni seji sprejela tudi novelo zakona o bančništvu, potrebno zaradi uveljavitve evropske direktive, ki je zaostrila pogoje prevzema finančnih institucij, je povedal finančni minister France Križanič.

Zakonska novela zahteva usposobljenost prevzemnika, da bo finančno institucijo vodil kakovostno, Banki Slovenije pa daje dovoljenje, da kakšen nakup tudi prepreči, če se izkaže, da morebitni prevzemnik finančne institucije ni sposoben voditi.

Po Križaničevih besedah novela zakona o bančništvu uvaja tudi veliko modernih pristopov, denimo možnost dokapitalizacije s stvarnimi vložki ali prenos posojil v lastniške deleže, če finančna institucija zaide v težave.

Vlada za možnost revizije in tožb ob negospodarnih poslih
Poleg tega vlada pripravlja sklep, po katerem bi imela država kot lastnik ali solastnik v družbah, kjer obstaja utemeljen sum, da je bila družbi povzročena škoda zaradi negospodarnega poslovodstva ali nadzornega sveta, možnost zahtevati izredno revizijo, in če bi se oškodovanje zgodilo, prek skupšine tudi tožbo za povrnitev škode.

Tožbo bi vložili vsakič, ko bi obstajal utemeljen sum povzročitve škode. Kot je poudaril Križanič, tak postopek že teče v Elanu, v kratkem pa naj bi še v Palomi.

Vlada o rebalansu proračuna prihodnji teden
Na sporedu seje vlade je bila še priprava rebalansa letošnjega državnega proračuna. Vlada je sprejela časovni okvir za njegovo pripravo.

Ministrski predsednik meni, da gre za posebno zahteven projekt in da se tako nanj tudi pripravljajo. "Prepričan sem, da bomo ta izziv, ki je pred nami, uspešno opravili," je dodal. Vlada naj bi predlog rebalansa za leto 2009 obravnavala na seji prihodnji teden.

Spremenjeni ustanovitveni akti dveh arhivov
Kaj se je še dogajalo na seji vlade? Sprejeti so bili ustanovitveni akti Zgodovinskega arhiva Ljubljana in Pokrajinskega arhiva Maribor. Vlada je tako akte uskladila z novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki na novo ureja sestavo svetov javnih zavodov v kulturi tako, da svet sestavljajo ne le predstavniki ustanovitelja, temveč tudi delavcev.

M. N.

Predsednik vlade Borut Pahor je na seji vlade umaknil predlagane spremembe uredbe, s katerimi bi v njegovem kabinetu omogočili sistematizacijo delovnega mesta z nazivom višji sekretar, ki bi ga zasedel Dimitrij Rupel. Kot pravi premier, z Ruplom dobro sodelujeta, a ne želita dodatno vznemirjati javnosti.

Vpis Nove univerze razveljavljen