Zaradi slovenskega podpisa sporazuma Acta so se protesti po vsej državi kar vrstili. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi slovenskega podpisa sporazuma Acta so se protesti po vsej državi kar vrstili. Foto: MMC RTV SLO

Vodja urada za komuniciranje Anže Logar je pojasnil, da se je vlada za zamrznitev ratifikacije odločila zato, ker razprava o Acti poteka še na ravni EU-ja. Po njegovih besedah bi bilo nesmiselno prejudicirati zaključek te razprave, vlada bo počakala na konec razprave v Evropskem parlamentu in drugih institucijah EU-ja.

Če bo prišlo do sprememb na ravni unije, bo ustrezno ukrepala tudi Slovenija, je na novinarski konferenci po seji vlade še dejal Logar in dodal, da je ratifikacija sporazuma do takrat zamrznjena.

Posledice podpisa sporazuma niso bile dovolj preučene
"V času postopka podpisa ni bila opravljena javna predstavitev civilni družbi in gospodarstvu, ravno tako niso bile dovolj natančno preučene vse možne posledice sporazuma. Sporazum Acta vsebuje določbe, kjer so možni pomisleki glede varovanja zasebnosti, razkrivanja informacij in varstva podatkov ter njihove skladnosti z veljavnim pravnim redom v Republiki Slovenije. Zaradi vseh teh razlogov se postopek ratifikacije ne bo začel," sicer piše v obrazložitvi vladne odločitve o zamrznitvi.

Sporazumu med Evropsko unijo in njenimi državami članicami, Avstralijo, Kanado, Japonsko, Republiko Korejo, Združenimi mehiškimi državami, Kraljevino Maroko, Novo Zelandijo, Republiko Singapur, Švicarsko konfederacijo in Združenimi državami Amerike, ki ga je Slovenija podpisala 26. januarja 2012 v Tokiu, sta sicer nasprotovali tako strokovna kot tudi širša slovenska javnost, še opozarja vlada.