Vera Jourova. Foto: EPA
Vera Jourova. Foto: EPA

V SDS-u so problematizirali srečanje Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom med njenim obiskom v Sloveniji marca lani. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o RTV Slovenija (RTV), so si v SDS-u njen obisk razložili kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Sorodna novica SDS želi, da se vlada zaradi "nesprejemljivega vmešavanja" komisarke pritoži na Evropsko komisijo

Poslanci SDS-a so zato vladi nedavno predlagali priporočila za transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti Slovenije. V njih so jo pozvali, naj od Evropske komisije zahteva razkritje ciljev sestanka Jourove z Accettom in interne komunikacije, povezane z obiskom komisarke v Ljubljani, ter naj na Evropsko komisijo naslovi pritožbo zaradi vmešavanja v notranje zadeve Slovenije.

SDS: Vlada naj Accetta pozove k odstopu

Vladi so priporočili še, da pri svojem delu in v odnosu do institucij EU-ja skrbi za suverenost ter da Accetta pozove, naj zaradi vseh navedenih okoliščin razmisli o odstopu.

Vlada je danes sprejetje priporočil zavrnila. Poudarila je zavezanost transparentnosti in javnosti delovanja ter vladavini prava, pri čemer je pojasnila, da se njeni predstavniki omenjenega srečanja niso udeležili. Prav tako niso prosili za zabeležko s sestanka, saj da bi to lahko dalo vtis poskusa vmešavanja v delo ustavnega sodišča in vplivanja nanj.

Sorodna novica SDS: Komisarka Jourova vplivala na odločitev ustavnega sodišča. Ustavno sodišče: To ne drži.

Poudarila je, da dokumenti, ki jih SDS zahteva, niso dokumenti vlade ali državnega organa, temveč Evropske komisije, ki je v konkretnem primeru zahteve po razkritju dokumentov že podala odgovore.

Vlada je sporočila, da pri delu in v odnosu do institucij EU-ja skrbi za suverenost Slovenije, medtem ko je glede poziva Accetta k razmisleku o odstopu odgovorila, da za to nima pristojnosti, saj da predčasne razrešitve ustavnih sodnikov ureja zakon o ustavnem sodišču.

"Izvršilna veja oblasti ne sme neustavno posegati v delovanje drugih samostojnih državnih organov, v tem primeru pa celo v delovanje najvišjega ustavnega organa za varstvo ustavnosti in zakonitosti ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin," so dodali.

Pred tem so v Bruslju že zavrnili očitke SDS-a in med drugim poudarili, da se je komisarka v preteklosti že srečala s številnimi predsedniki ustavnih sodišč. Poleg tega se glede na zagotovila Evropske komisije z Accettom ni pogovarjala o noveli zakona o RTV-ju.

Odbor zavrnil priporočila SDS-a

Odbor DZ-ja za notranjo politiko v petek ni podprl predlaganih priporočil vladi, ki so jih vložili v SDS-u in so povezana z domnevnim vmešavanjem evropske komisarke Vere Jourove v slovenske notranje in ustavnopravne zadeve. Predlog priporočil so podprli štirje poslanci, proti pa jih je bilo osem. Predlog je tako končal zakonodajno pot.

V SDS-u so ob tem želeli, da bi odbor vladi priporočil, naj pri svojem delu in v odnosu do institucij EU-ja skrbi za suverenost. Ne nazadnje naj bi Accetta pozvala, naj zaradi vseh navedenih okoliščin razmisli o odstopu.

Poslanec SDS-a Franc Breznik je danes ponovil stališča svoje stranke, ki je že večkrat izrazila prepričanje, da je podpredsednica Evropske komisije med obiskom v Sloveniji marca lani presegla svoja pooblastila. V SDS-u problematizirajo njeno srečanje z Accettom. Ker je v Slovenijo prišla le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), v SDS-u njen obisk vidijo kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Tamara Kozlovič iz Svobode je obsojanje, koga vse je komisarka obiskala med obiskom v Sloveniji, ocenila kot zelo nenavadno. Izrazila je upanje, da državljanke in državljani spremljajo sejo in da na evropskih volitvah 9. junija ne bodo pozabili tega, kdo ne skrbi za ugled naše države.

Jourova ni obiskala le naše države, ampak tudi več drugih držav članic, Bolgarijo, Romunijo, Češko, Poljsko, Španijo in Nemčijo, pa je opozorila njena kolegica iz poslanske skupine Svobode Lucija Tacer. Vlogo Jourove vidi v skrbi za to, da ne prihaja do zdrsov temeljnih vrednot, ki so skupne vsem članicam EU-ja. Med njimi je ključna ustavna demokracija, je opomnila.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je dejal, da ne gre samo za usodo komisarke Jourove, ki je za številne "lahko prav prijetna gospa". "Gre bolj za načelno držo, kajti Evropska komisija si zadnja leta prisvaja nekatere stvari, ki ji ne gredo. Vedno bolj poskuša biti nekakšna neodvisna vlada, česar si ne bi smela dovoliti," je prepričan. Zadevo, povezano z Jourovo, bo predal sodišču EU-ja, je napovedal.