Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslanec SDS-a Franc Breznik je na novinarski konferenci ponovil stališča svoje stranke, ki je že večkrat izrazila prepričanje, da je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova med obiskom v Sloveniji marca lani presegla svoja pooblastila. Da gre za "nesprejemljivo vmešavanje", je prejšnji teden dejal tudi predsednik SDS-a Janez Janša.

Sorodna novica SDS: Komisarka Jourova vplivala na odločitev ustavnega sodišča. Ustavno sodišče: To ne drži.

V SDS-u problematizirajo srečanje Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), si v SDS-u njen obisk razlagajo kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Domnevno spornost tega srečanja je znova osvetlil Breznik, četudi so v Bruslju pred tem že zavrnili očitke zoper Jourovo in poudarili, da se je v preteklosti že srečala s številnimi predsedniki ustavnih sodišč. Očitek o počrnjenosti delov dokumentacije, ki jo je o njenem obisku zahteval evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), pa so ob tem pojasnili kot redno prakso, ki da omogoča vpogled v dele, ki so relevantni na vprašanje evroposlanca.

Sorodna novica Bruselj v odzivu na očitke: Vera Jourova uživa podporo Ursule von der Leyen

"Gre za primer nekega intervencionizma, ki presega pooblastila Evropske unije," je vztrajal Breznik, ki se je med obiskom komisarke tudi sam srečal z njo v vlogi predsednika odbora za zadeve Evropske unije.

Kot je dodal, so v SDS-u za sklic izredne seje pripravili tudi nekaj priporočil vladi, ki jo pozivajo, naj od Evropske komisije zahteva celovito transparentnost glede vsebine pogovorov Jourove z Accettom, vključno z interno komunikacijo njenega kabineta. Nadalje, vlada naj uradno naslovi pritožbo na komisijo zaradi vmešavanja v notranje zadeve Slovenije. Če odziv Evropske komisije ne bo zadovoljiv, kot je bil po prepričanju SDS-a do zdaj, naj vlada razmisli o uporabi pravnih sredstev.

Vladi še priporočajo, da pri svojem delu in v odnosu do institucij EU-ja skrbi za suverenost. Nazadnje pa menijo, da bi morala vlada predsednika ustavnega sodišča pozvati, naj zaradi vseh navedenih okoliščinah razmisli o svojem odstopu.