Kočevsko občino Vladimir Prebilič kot župan vodi že tretji mandat. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Kočevsko občino Vladimir Prebilič kot župan vodi že tretji mandat. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vladimir Prebilič je ob vložitvi kandidature napovedal, da je njegov cilj preboj v drugi krog volitev, v volilni kampanji pa želi poudariti teme, ki so po njegovem mnenju preslišane. Poudaril je trajnostni razvoj, mlade, decentralizacijo Slovenije in razgradnjo javnih sistemov.

Poudaril je, da so mladi velikokrat spregledani oziroma izključeni iz družbenopolitičnega življenja, zato si želi to spremeniti. Zatrdil je, da se bo zavzemal tudi za decentralizacijo Slovenije, saj da se v državi odvija "tiha centralizacija", Slovenija pa ni tako velika, da bi imeli "državo dveh hitrosti". Med težavami, s katerimi se Slovenija spopada, je ob tem navedel tudi razgradnjo javnih sistemov, zlasti v delih kritične infrastrukture, kot so zdravstvo, šolstvo in nacionalna varnost.

Prebiličevo kandidaturo je podprla tudi zelena stranka Vesna. Po besedah sopredsednikov stranke Urše Zgojznik in Uroša Macerla so takšno odločitev sprejeli, ker bo treba v času, ki ga živimo, sprejemati pomembne odločitve, ki bodo vplivale na nadaljnji razvoj Slovenije in življenja državljanov. Urša Zgojznik je ob tem Prebiliča ocenila kot "človeka z integriteto, z izkušnjami na lokalni ravni", kjer se po njenem tudi začne zelena politika.

Za vložitev kandidature je Prebilič ob podpori nestrankarske stranke Vesna potreboval vsaj 3000 podpisov volivk in volivcev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Za vložitev kandidature je Prebilič ob podpori nestrankarske stranke Vesna potreboval vsaj 3000 podpisov volivk in volivcev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Prebilič je še dodal, da ga od drugih predsedniških kandidatov loči predvsem dobro poznavanje geopolitičnih razmer v Evropi in svetu, kar ocenjuje kot eno od ključnih lastnosti nekoga, ki bo zasedal najvišjo funkcijo v državi. Ob tem se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini, v kateri Slovenija po njegovem mnenju ni delala "najbolj optimalnih korakov". Meni namreč, da je preveč govora o vojni in "popolnoma nič o miru". "Zdaj se samo pogovarjamo, kako bomo vodili vojno, ampak to je na neki način deplasirano. Konec koncev je temeljna vrednota Evrope zaveza k iskanju poti do miru, ne pa k pozivanju na vojno," je dejal.

Kočevski župan meni, da je preboj v drugi krog volitev ob intenzivni kampanji dosegljiv. "Verjamem, da bodo tako mediji kot ljudje razumeli in dojeli, da teme, o katerih govorimo, zaslužijo bistveno večjo pozornost, s tem pa se nam bodo na široko odprla vrata tudi za širšo podporo," je dejal. Kot namreč še poudarja, so teme, za katere se zavzema, nadstrankarske, predsednik države pa mora povezovati. Hkrati zatrjuje, da je sam neobremenjen s preteklostjo in ideološkimi usmeritvami, z dosedanjim delom pa da je dokazal, da zna sodelovati prav z vsemi.

Svetoval dvema nekdanjima predsednikoma

Kočevsko občino Vladimir Prebilič kot župan vodi že tretji mandat. Je tudi eden od pobudnikov Kluba neodvisnih županj in županov, ustanovljenega v začetku leta. Kočevski župan je namreč januarja k ustanovitvi povabil vse županje in župane, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali kot neodvisni kandidati in brez neposredne podpore političnih strank.

Prebilič sicer ni novinec na ravni državne politike, med letoma 2006 in 2008 je bil namreč osebni svetovalec takratnega predsednika SD-ja Boruta Pahorja za področje notranjih zadev, med letoma 2008 in 2011 pa svetovalec predsednika republike Danila Türka za področje domoljubja in veteranskih organizacij, izhaja iz spletne strani občine Kočevje.

Doktoriral je na področju obramboslovja, med letom 2007 in 2011 je bil tudi predstojnik katedre za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Trenutno ob funkciji nepoklicnega župana opravlja delo izrednega profesorja.

Prebilič vložil kandidaturo