Ob vladnem obisku poudarek na razvojnih regijskih projektih

Novogoriški župan Klemen Miklavič je pred prihodom vladne ekipe izrazil pričakovanje, da država prepozna strateško usklajenost regije in strateško usmerjenost vseh občin v njej ter da ji tudi sledi z državnimi naložbami. "Tam, kjer je država pristojna, na primer v infrastrukturi, naj se odzove in v svoje strateške načrte in razvojne načrte umesti tisto, kar jo regija sprašuje. Regija ne išče razvojne pomoči, regija išče podporo države pri osnovnih funkcijah države, da se lahko mi potem naprej razvijamo," je dodal Miklavič.

Severnoprimorska ali goriška statistična regija pokriva 2325 kvadratnih kilometrov veliko območje, v regiji pa živi 118.525 prebivalcev.

Vlada na Goriškem – od infrastrukture do turizma

Ministrica obljubila študentski dom in podpiranje manjših šol

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je na delovnem srečanju z novogoriškim županom Miklavičem in deležniki izobraževanja seznanila z razmerami na Goriškem. Spregovorili so o treh večjih projektih, ministrica pa je v izjavi po koncu srečanja povedala, da bo Nova Gorica v prihodnjih letih končno dobila tudi študentski dom.

Seznanila se je z delom v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Severnoprimorska regija ima eno najmanjših rasti natalitete, ministrica Kustec pa se bo zavzemala za to, da bodo tudi v prihodnje šole ostajale odprte, in to ne glede na to, da bo padalo število učencev. "To se že pozna v šolah, saj imamo v regiji tudi take šole, ki niso vpisale niti enega otroka v prvi razred v letošnjem šolskem letu. Tudi take šole bomo podpirali tudi naprej," je še dejala.

Sporazum za gradnjo doma za starejše občane

Minister Janez Cigler Kralj je z županom občine Bovec Valterjem Mlekužem in direktorjem Dom upokojencev Nova Gorica Bojanom Stantetom podpisal tripartitni sporazum za gradnjo doma starejših občanov v Bovcu. Projekt je ocenjen na slabih šest milijonov evrov in ga bo v večini financirala država, dokončan pa naj bi bil v letu 2023. Občina Bovec je po površini četrta največja občina v državi, zato bo dom, ki bo imel 64 postelj in bo stal v neposredni bližini bovške zdravstvene postaje, starejšim omogočil, da bodo lahko preživljali starost bližje doma.

Direktor bodočega upravljavca Javnega zavoda Dom upokojencev Nova Gorica Bojan Stante pa je dodal, da bo gradnja dislocirane enote predstavljala izziv in zahtevno delo. Opozoril je, da mora država poskrbeti tudi za dvig plač zaposlenih v vseh domovih. "Ne sme se nam zgoditi, da bomo odpirali nove domove in ne bomo imeli delavcev, ki bi v domovih delali," je povedal. Primanjkujejo jim predvsem bolničarji, potrebovali bi tudi kuharje.

V Idriji bo zrasel nov Hidrijin visokotehnološki center in nova delovna mesta

Podgoršek za ničelno toleranco glede etilenoksida

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je v okviru vladnega obiska obiskal podjetje Incom Leone. Tam so odpoklicali vse izdelke, kjer je prišlo do kontaminacije z etilenoksidom in se z ministrom strinjali, da velja ničelna toleranca, ko govorimo o varnosti potrošnikov. Podgoršek se boji, da mlečna in sladoledna industrija nista zadnji in da bo v prihodnje še kakšna živilska panoga deležna podobnih odpoklicev. V Leoneju tako zdaj testirajo vhodne surovine ne glede na to, kakšne certifikate dobivajo. Minister je ob tem prepričan, da bodo tudi v drugih podjetjih veliko vlagali v analizo vhodnih surovin prav z namenom, da preprečijo morebitne odpoklice.

Pri vprašanju pomoči kmetovalcem v Vipavski dolini po spomladanski zmrzali pa je minister Podgoršek poudaril, da bodo z interventnim zakonom, ki že velja, zagotovili okoli sedem milijonov evrov za delno pokrivanje škode, kar predstavlja večji delež glede na višino škode kot v letih 2016 in 2017. Trenutno potekajo popisi škode, takoj ko bodo ti pripravljeni, pa bodo začeli dejavnosti za čim hitrejše izplačilo nadomestila izpada dohodka.

Ministrstvo si prizadeva za decentralizacijo (so)financiranja javnih kulturnih vsebin

"Država pa pomaga tam, kjer občina to pomoč potrebuje"

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je z župani govoril o sanaciji plazov, urejanju nabrežij rek in vodooskrbi. Kot je dejal, bo ministrstvo prisluhnilo vsaki občini, ki želi urediti vodooskrbo. "Vodooskrba je občinska gospodarska javna služba, država pa pomaga tam, kjer občina to pomoč potrebuje," je dejal.

Ministrstvo ima v načrtu sanirati tudi nekaj plazov, tudi v goriški regiji, kjer jih je nekaj v izvedbi ali pa tik pred njo. Kot je povedal Vizjak, je ministrstvo sredstva za sanacijo plazov zelo povečalo, tudi z načrtom za okrevanje in odpornost. Zdaj financirajo plazove, ki so bili odobreni že pred šestimi ali sedmimi leti, in so prišli do plazov iz preteklih obdobij.

V Ajdovščini bodo zgradili tudi policijsko postajo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v Ajdovščini s tamkajšnjim županom Tadejem Beočaninom podpisal pismo o nameri za izgradnjo policijske postaje v Ajdovščini. To bo po ministrovih besedah omogočilo preselitev policistov v nove prostore že v letu 2023. Ajdovski župan je ministru pred približno enim letom predstavil načrt občine s tamkajšnjim logističnim centrom in novo gasilsko postajo, takrat pa se je po Hojsovih besedah porodila tudi zamisel, da bi se v ta kompleks preselila tudi ajdovska policijska postaja. Z današnjim podpisom so tako potrdili podlage za realizacijo projekta, je še ocenil Hojs.

Bodo meje ostale odprte?

Tonin razmišlja o skladu za gorska reševanja

Minister za obrambo Matej Tonin je obiskal zaščitno-reševalne službe v Tolminu, Kobaridu in Novi Gorici. Z županom Občine Tolmin Urošem Brežanom je obiskal postajo Gorske reševalne službe Tolmin, ki je ena od najbolj obremenjenih v Sloveniji. Birokratske ovire, ki brez potrebe ovirajo njihovo delovanje, je po njegovem mnenju mogoče odpraviti z malo truda.

"Ogromno reševanj opravimo s helikopterji, na vrhuncu sezone tudi po deset na dan, in tovrstna reševanja so izredno draga. Tuji turisti morajo biti v lastni državi za tovrstne nesreče zavarovani, kar je zanje samoumevno. Pri nas ta reševanja opravljamo brezplačno. Trenutna zakonodaja nam omogoča zaračunavanje reševanj le takrat, ko se dokaže velika malomarnost. Mnenje gorskih reševalcev je, da ne želijo ocenjevati odgovornosti ljudi, ki se ponesrečijo v gorah, za nesrečo, saj je poslanstvo gorskih reševalcev reševanje," je opozoril Tonin. Po njegovi oceni je edini racionalni pristop, da se v okviru priprav novih zakonskih rešitev po zgledu požarnega sklada v Sloveniji oblikuje tudi poseben sklad, v katerega bi vsakdo pavšalno plačal manjši znesek. Iz zbranega denarja bi se pokrivali stroški za opremljanje in usposabljanje gorske reševalne službe ter tudi za helikopterske intervencije pri reševanju v gorah.

Ministrske ekipe od Bovca do Vipave

Počivalšek podjetju TKK Srpenica obljubil, da bo ministrstvo partner

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je obiskal družbo TKK Srpenica, kjer načrtujejo vlaganja v povečanje števila zaposlenih v prodaji, proizvodnji in razvoju, nadaljevali bodo vlaganja v proizvodne zmogljivosti. Ključna omejitev je razpoložljivost s surovinami, pomembno vlogo pa igra tudi učinkovito poslovno okolje, ki ga kroji vlada s svojo politiko, ga je opozoril direktor Uroš Lozar. Počivalšek je obljubil, da bo ministrstvo njegove načrte podpiralo prek zakonov o spodbujanju investicij in skladnega regionalnega razvoja.

Minister za finance Andrej Šircelj se je odpravil do podjetij BIA Separations, ki je vodilno podjetje v razvoju monolitne tehnologije in proizvajalec kromatografskih kolon ter ponudnik inovativnih tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil, in Pipistrel, ki je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem.

Černač: Slovenija je veliko gradbišče

Minister za razvoj Zvone Černač pa je v občinah Brda in Vipava zagotovil, da bo vlada še naprej zagotavljala evropska in državna sredstva za kakovostne občinske in regionalne projekte, in dodal, da so v zadnjem letu sprostili več kot 1,2 milijarde evrov evropskih sredstev za konkretne projekte.

"Slovenija je veliko gradbišče. Tako bo tudi v prihodnje. Gradi se v vseh občinah. Na Goriškem se trenutno izvaja oziroma je bilo v obdobju 2014–2020 izvedenih skoraj 200 raznolikih projektov, ki pomembno izboljšujejo kakovost življenj prebivalk in prebivalcev goriške regije. Samo z izvedbo projekta za zmanjševanje poplavne ogroženosti porečja Vipave bo pred poplavami varen 201 prebivalec občin Vipava, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko, poplavno bo zaščitenih 40 objektov," je opisal.