Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Svet le sklepa o nezaupnici, kar je bilo skladno s statutom, ne more pa s sklepom tudi udejanjiti razrešitve predsednika stranke, saj te pristojnosti na podlagi zakona o političnih strankah in statuta nima. Izglasovana nezaupnica predsedniku stranke, naloži dolžnost, da sprejme sklep o sklicu predčasnega kongresa. Na dnevnem redu predčasnega kongresa je odločanje o položaju predsednika," so zapisali v DeSUS-u v izjavi za javnost.

Da svet stranke lahko o nezaupnici le sklepa, "ne pomeni enako, kot odloča, izvoli, imenuje, razreši", navajajo. Če bo treba, "skladno z osnovnimi temelji pravne in demokratične države Slovenije, za zaščito demokracije in vladavine prava", se bo pravica poiskala na pristojnih sodnih instancah, so še zapisali v DeSUS-u.

Pivčeva je po poročanju STA ob obisku v Sevnici, kjer si je ogledala posledice nedavnega neurja, znova izrazila pričakovanje, da se bo zaradi različnih pravnih mnenj glede postopka njene razrešitve s položaja predsednice stranke rešitev iskala "po poteh, ki so legitimne in demokratične". Kot je ponovila, bi v primeru, da si svet stranke vzame pristojnost razreševanja s položaja, v celoti negirali to pristojnost kongresa kot najvišjega inštituta.

"To pomeni, da lahko na ta način vsakih nekaj tednov ali pa mesecev stranka menja svojega predsednika," je dodala. Poudarila je, da bi lahko v primeru pravočasnega dogovora kongres izvedli v roku prihodnjega meseca in se s tem izognili vsem "nepotrebnim zapletom in slabi luči, ki jo v tem trenutku mečemo na stranko".

Drugačno mnenje statutarne komisije

Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke DeSUS je sicer konec avgusta sprejela stališče, da ima svet stranke v obdobju med kongresoma tudi pristojnost razrešiti predsednika stranke.

V primeru spora glede razlage o nejasnostih po statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Tako je pričakovati, da se bo svet na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja.

Pivčeva je prejšnji teden zatrdila, da bo pred sredno sejo sveta stranke sklicala še sejo izvršnega odbora stranke, potem ko dobi sklepe in zapisnike statutarne komisije stranke DeSUS.

Člani sveta stranke so pred dvema tednoma na tajnem glasovanju izglasovali s 33 glasovi za in 19 proti nezaupnico predsednici stranke. Pobudo za glasovanje o nezaupnici je dala poslanska skupina DeSUS-a, saj Pivčeva kljub njihovim pozivom k odstopu ni odstopila s položaja predsednice stranke.

Predsednico DeSUS-a preiskuje tudi KPK, ki je v predhodnem preizkusu potrdil resne sume kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v ravnanjih Pivčeve.