Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med predlogi bo predvidoma tudi sklic izrednega kongresa še letos, čemur je po besedah Ujčiča naklonjena večina v vodstvu, tudi predsednica stranke Aleksandra Pivec.

Vodstvo stranke je poslancem sicer za petek poslalo vabilo na sestanek o prihodnosti stranke, a za zdaj kaže, da se poslanci ne bodo odzvali. Vodje poslanske skupine Franca Jurše zagotovo ne bo, ker bo na dopustu.

Bosta pa o prihodnosti stranke, tudi o morebitnem sklicu izrednega kongresa, v petek razpravljala vodstvo in izvršni odbor stranke, je povedal Ujčič. Predloge bodo posredovali članom sveta. Sešli se bodo do 25. avgusta, morda že prihodnji teden, je napovedal predsednik sveta Tomaž Gantar, a točnega datuma še ni.

Sušnik za nadaljevanje dela v vladi

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik se je na poziv poslancev DeSUS-a predsednici Aleksandri Pivec, naj odstopi, odzval z besedami, da je "izhod iz labirinta" za stranko nadaljnje dejavno sodelovanje v vladi.

Sorodna novica Jurša premierju: Ukvarjamo se s predsednico stranke, ne z ministrico ali koalicijo

V ZDUS-u obžalujejo, da se take zadeve pojavljajo v dneh, ko vlada sprejema pomembne dokumente, tudi take, ki se vitalno dotikajo prijaznejšega in boljšega življenja slovenskega upokojenca.

Kot je zapisal v sporočilu za javnost, se številni v ZDUS-u strinjajo s tem, da je DeSUS potreben koalicijski partner trenutne vlade, a je veliko tudi takih, ki se s to vlogo ne strinjajo in bi najraje videli, da DeSUS odide iz vlade. "Tako dejanje bi bilo zelo neodgovorno do slovenskih upokojencev, saj smo mnenja, da mora vlada nadaljevati začeto delo in da delo državnih organov in služb teče nemoteno," meni predsednik ZDUS-a Janez Sušnik.

Poslanci za odstop Pivčeve

Pivčevi so poslanci stranke DeSUS po ponedeljkovem sestanku predlagali takojšen in nepreklicen odstop z vrha stranke. Če tega ne bo storila, svetu DeSUS-a predlagajo, da ji izreče nezaupnico. Poziv k odstopu je podprl tudi predsednik sveta stranke Tomaž Gantar. Pivčeva pa je dejala, da je za odločitev, ali bo pozivu k odstopu sledila, še prezgodaj.

Ministrica se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj v Izoli in na Krasu. Iz opozicijskih vrst pa prihajajo tudi nekateri pozivi k odstopu z mesta ministrice.