O usodi Pivčeve bo odločal svet stranke

Jurša je v ponedeljek zvečer v telefonskem pogovoru Janšo seznanil s stanjem v stranki. Pogovor je bil informativen in na nivoju, je ocenil Jurša. Vprašanja, kako se bo zadeva razvijala v prihodnosti, nista načela.

Tudi Janša se je strinjal s tem, da gre za vprašanje, ki ga morajo razrešiti znotraj stranke. "Stranka mora sama preko članstva in izvoljenih organov odločati o svojem vodstvu in programu. Če je res samostojna, na podlagi dejstev in ne zaradi pozivov ali režij pristranskih medijev pod vplivom drugih strank in ozadij," je premier zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dodaja še, da to "loči demokratično suvereno stranko od satelita".

Jurša: Udeležba na sestanku s širšim vodstvom stranke bo slaba

Predsednica stranke Aleksandra Pivec je sicer že napovedala ponoven sestanek s poslanci, tokrat s širšim vodstvom stranke. Sestanek je predviden za petek, kot je dejal Jurša, so vabila že prejeli. Sam se sicer sestanka ne bo udeležil, ker odhaja na dopust, kot pravi, pa naj bi kazalo na slabo udeležbo. Da ga na sestanek ne bo, je potrdil tudi poslanec Branko Simonovič.

Sorodna novica A. Pivec: Razmišljati moramo v duhu dobre prihodnosti stranke, ne mene osebno

Gantar: Poziv k odstopu je prava odločitev

Predtem se je oglasil predsednik sveta DeSUS-a in minister za zdravje Tomaž Gantar, ki meni, da je poziv poslanske skupine DeSUS-a k odstopu predsednice stranke Aleksandre Pivec prava odločitev. "Žal o razmerah znotraj stranke, njenem vodenju in spornem ravnanju predsednice že predolgo javno razpravljamo in škodujemo ugledu stranke," je dejal Gantar. Po njegovem mnenju bi bil odstop Pivčeve "časten izhod ob znanih obremenjujočih ugotovitvah, ki jih ni uspela ovreči".

Sejo sveta stranke, ki bo tudi po pozivu poslanske skupine glasoval o zaupnici predsednici, bo po Gantarjevih navedbah sklical v roku, kot je predlagala poslanska skupina DeSUS-a. To je do 25. avgusta, morda pa že prihodnji teden.

Opozicijski LMŠ in Levica po tem, ko je poslanska skupina DeSUS-a pozvala predsednico stranke Aleksandro Pivec k odstopu z vrha stranke, Pivčevo pozivata tudi k odstopu z mesta ministrice. Če tega ne bo storila, kot možnost vidijo tudi interpelacijo. V SD-ju in SAB-u dogajanja še niso komentirali, v SNS-ju pa zahteve po odstopu ocenjujejo kot pretirane.

Poslanska skupina DeSUS-a je Pivčevo, ki stranko vodi od januarskega kongresa, po očitkih v medijih zaradi nejasnosti pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji pozvala k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, predlagajo svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Poslanci so enotni in Pivčevi očitajo, da je DeSUS pod njenim vodstvom postal stranka afer.

Predsednica stranke, poslanec in predsednik sveta stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica stranke, poslanec in predsednik sveta stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pivčeva: Prezgodaj za odločitev

Pivčeva je na novinarski konferenci, ki je bila v ponedeljek neposredno po njenem srečanju s poslansko skupino, dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu poslancev k odstopu sledila ali ne, še prezgodaj. Meni, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko.

Pivčeva se sicer očitkov v stranki otepa že nekaj časa, enotne podpore poslanske skupine pa ni imela niti na januarskem kongresu, na katerem je premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca.

Je pa Pivčevo na kongresu odločno podprl Gantar, čigar podporo je, sodeč po izjavah, izgubila.

Pritisk na predsednico stranke DeSUS Aleksandro Pivec se stopnjuje
Zdrsi Pivčeve niso edini spodrsljaji predstavnikov vlade