Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Kot so sporočili s pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija, je v imenu vodstva na 13. krog pogajanj prišel Tomaž Drozg, lastnik in predsednik uprave Adria Media. "Poteza generalnega direktorja, da za pogajanja na javni radioteleviziji pooblasti lastnika zasebne medijske družbe, kaže na njegovo nedoraslost funkciji vodenja javnega zavoda in razreševanju nakopičenih težav, ki so pripeljale do zdaj že večmesečne stavke novinarskih sindikatov," sindikalna stran navaja v sporočilu za javnost.

Pogajalska skupina stavkovnega odbora prav tako navaja, da jih je generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough o spremembi v pogajalski skupini vodstva obvestil le uro in pol pred začetkom pogajanj. Tomaža Drozga pa je pooblastil kot mediatorja in medijskega strokovnjaka. Direktor je na pogajanja poslal mediatorja, čeprav je sindikalna stran zavrnila predlog mediacije, ker naj bi ta pomenila prekinitev stavkovnih pogajanj. Vodstvo naj bi sindikalni strani obenem ponudilo sestanek z mediatorjem, o katerem se niso uskladili.

"To razumemo tudi kot izogibanje soočenju s stavkajočimi, in to zgolj nekaj dni po tem, ko jim je z vročitvijo opozoril zagrozil z možnostjo odpovedi delovnega razmerja," so zapisali in dodali: "Namesto da bi si vodstvo v skladu z zakonom o stavki prizadevalo za razreševanje stavkovnega spora, pogajalski proces še naprej ovira, tudi s tem, ko zaposlenim v času stavke pošilja opomine, zoper njih vodi kvazidisciplinske postopke in na javni televiziji zaposluje sodelavce glasil blizu SDS-a."

Sindikalna pogajalska stran, ki je bila sklicatelj tokratnega kroga pogajanj, je kot edino točko dnevnega reda predlagala Preprečevanje pogajanj za sklenitev sporazuma in oviranje stavkovnih aktivnosti, v okviru katere so se hoteli pogovoriti o oviranju stavke ter opozorilih pred odpovedjo, ki jih je dobilo 38 zaposlenih, ki so 5. septembra v studiu podprli kolege informativnega programa Televizije Slovenija.

Vodstvo verjame, da lahko Drozg največ pripomore k sklenitvi sporazuma

Kot so sporočili iz službe za komuniciranje RTV Slovenija, v skladu s poslovnikom pogajanj, ki je bil sprejet na predlog sindikalne pogajalske strani, vsaka stran svobodno oblikuje svojo pogajalsko skupino. "Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se je iz pogajanj umaknil po osmih krogih stavkovnih pogajanj, ko je ocenil, da njegova prisotnost ne prispeva h konstruktivnemu poteku pogajanj. Na pogajanjih je delodajalsko stran nato zastopal direktor Radia Slovenija Mirko Štular, ki pa se je prav tako umaknil po dodatnih štirih krogih pogajanj," so pojasnili in dodali, da je bilo vodstvo RTV Slovenija tako "prisiljeno v odločitev, da pogajanja v imenu delodajalca prevzame zunanja, nevpletena oseba".

Za to nalogo je generalni direktor pooblastil Tomaža Drozga, za katerega verjame, da lahko usposobljen in izkušenj mediator z licenco, ki je poleg tega še medijski strokovnjak, "v danih razmerah največ pripomore k sklenitvi stavkovnega sporazuma, kar je cilj obeh strani v pogajanjih in tudi v interesu javnosti, poslušalcev, gledalcev in bralcev RTV Slovenija".