Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov na RTV Slovenija je sporočil, da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po več kot treh mesecih niso prinesla nobenih rešitev in nobenega napredka, razmere in retorika pa se po njihovih navedbah celo zaostrujejo.

Zato je odbor napovedal novo opozorilno stavko, ki bo potekala v ponedeljek, 26. septembra, od 00.00 do 24.00. Stavkovne aktivnosti na RTV Slovenija sicer potekajo že od 23. maja letos.

"Delodajalec od avgusta dalje dodatno zaostruje položaj z množičnimi grožnjami disciplinskih postopkov oziroma opozorili pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenim in stavkajočim delavkam in delavcem, poglablja pritisk na avtonomijo novinarskega dela in nadaljuje program zmanjševanja števila zaposlenih ne glede na programske zahteve in kadrovske potrebe javne radiotelevizije," so zapisali v stavkovnem odboru.

Stavkovne zahteve ostajajo enake, kot so bile zastavljene maja. Prva zahteva stavkajočih novinarskih sindikatov je zagotavljanje novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije. Druga se nanaša na dogovor o kadrovski politiki in dvigu najnižjih plač, tretja na vzpostavitev socialnega dialoga s poslovodstvom, četrta na plačilo stavke.

Med posebnimi stavkovnimi zahtevami so umik določenih sprememb statuta iz letošnjega maja, realizacija zavez o financiranju javnega zavoda iz leta 2018 in odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Med ponedeljkovo stavko bodo novinarji in ustvarjalci RTV Slovenija stavkali na delovnih mestih v prostorih delodajalca ali drugih prostorih in območjih, kjer se opravlja delo. Ob 19. uri bo na Trgu republike potekal tudi shod v podporo stavkajočim.