Vodstvo RTV-ja bo celovit pogled na osnutek novele zakona in predloge za dopolnitev podalo do konca meseca. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo RTV-ja bo celovit pogled na osnutek novele zakona in predloge za dopolnitev podalo do konca meseca. Foto: MMC RTV SLO
Zakon RTV SLO: Najbolj razburja sestava sveta

Prav tako predlog omenjenega zakona po njihovem mnenju z nekaterimi spremembami kaže, da so predlagatelji zgrešili svoj cilj in osnovni namen novega zakona - politično neodvisnost javnega medija.

"Nekaj sprememb pozitivnih"
Nekaj predlaganih sprememb in dopolnitev pa je po mnenju vodstva javnega zavoda pozitivnih za nadaljnji razvoj hiše.

Vodstvo RTV Slovenija ob tem napoveduje še, da bodo celovit pogled na osnutek novele zakona in predloge za dopolnitev podali do konca javne obravnave, torej do konca novembra.

Kršinar kritičen, ministrstvo zanika njegove navedbe
Predlog novele pa zaradi izključitve zaposlenih iz sveta ocenjuje kot slabo tudi predsednik Zruženja novinarjev in publicistov (ZNP) Igor Kršinar. Prepričan je, da se s takšnim predlogom zgolj nadaljuje večletna politika leve koalicije, ki je iz organov odločanja izrivala novinarje. Takšno ravnanje Kršinar zameri zlasti kulturni ministrici Majdi Širca, ki "bi morala kot nekdanja novinarka zagovarjati perdvsem novinarske pravice, namesto da jih krči".

Ministrstvo za kulturo je zanikalo Kršinarjeve navedbe, da "vse urednike nastavlja politično imenovani svet in ne več uprava". Poudarja, da novela zakona o RTVS predlaga, da odgovorne urednike na podlagi javnega razpisa imenuje uprava, druge urednike pa na podlagi javnega razpisa nato imenujejo pristojni odgovorni uredniki.

"Le v primeru, če namerava uprava imenovati za odgovornega urednika kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, za katero bo imenovan, mora pridobiti soglasje sveta," so sporočili z ministrstva za kulturo.

Repovž: Gre za ustreznejšo obliko vodenja
Na drugi strani pa predsenik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Grega Repovž novela ustvarja ustreznejšo obliko vodenja RTVS, čeprav bi moral biti tudi po njegovem mnenju vpliv zaposlenih večji. Po njegovih besedah so v društvu ves čas zastopali stališče, da bi morala svet ozbrati civilna družba avtonomno, "a podrugi strani veljavni zakon ustvarja lažno civilno družbo". Če mora torej politika imenovati člane sveta, je bolje, da se vsaj preneha sprenavedati, pravi Repovž, a dodaja, da je do načina kadrovanja v svet, ki ga predvideva novela, skeptičen, "je pa napredek, da omenjenega sprenavedanja ni več".

Osnutek v javnosti 12. novembra
Kot je znano, je ministrstvo za kulturo osnutek novele zakona predstavilo 12. novembra. Ministrica za kulturo Majda Širca je tedaj pojasnila, da so pri pripravi novele sledili želji po večji avtonomiji javnega zavoda in optimizaciji njenega poslovanja. Novela med drugim predvideva, da se RTV preoblikuje v osebo javnega prava, ki deluje kot gospodarska družba, njen svet pa naj bi po novem štel 11 članov.

Zakon RTV SLO: Najbolj razburja sestava sveta