Slovenska vojska je dobila 8.000 parov prenovljenih letnih škornjev in 4.000 parov prenovljenih zimskih škornjev. Foto: Slovenska vojska
Slovenska vojska je dobila 8.000 parov prenovljenih letnih škornjev in 4.000 parov prenovljenih zimskih škornjev. Foto: Slovenska vojska

Novembra lani je odmevala novica, da naj bi imeli slovenski vojaki na Natovi vaji na Norveškem pomanjkljivo obutev. Vendar so testiranja vojaških škornjev, ki jih uporablja SV in so jih objavili marca, pokazala, da so ti skladni z zahtevami oziroma jih celo presegajo. A ministrstvo za obrambo je avgusta naročilo novo opremo v skupni vrednosti približno 1,25 milijona evrov.

Foto: Škornji slovenskih vojakov neprimerni?

Gre za izboljšan obstoječi model škornja, pri tem pa so se oprli na izkušnje z vaje na Norveškem, so pojasnili v Slovenski vojski. V zimski škorenj je vgrajena toplejša termoizolativna podloga iz petslojnega laminata, piše na spletni strani. V zimskem škornju je tudi usnje z večjo zračno in para propustnostjo, ki dodatno preprečuje zastajanje vlage v škornju.

V podplat zimskega škornja je vgrajen dodaten sloj oziroma termoizolacijski vložek, ki preprečuje vdor mraza skozi podplat. Na prednjem delu pa je zimski škorenj ojačan, kar zagotavlja boljšo fizično zaščito usnja, preprečuje poškodbe in podaljša življenjsko dobo obutve.

Sočasno so v letni škorenj vgradili podloge z manjšo termoizolativnostjo in večjo sposobnostjo prenosa vlage stran od noge. Na ta način so povečali razliko v toplotni izolativnosti med zimskim in letnim škornjem. Cena za par letnih škornjev je 115 evrov, za zimski pa 114 evrov. Vojaki bodo medtem uporabljali tudi škornje iz zaloge. Opremo sicer vojakom podeljujejo glede na zahtevnost naloge, ki jo opravljajo.