Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik sindikata Gvido Novak je pojasnil, da je sindikat na neurejeno plačilo pripravljenosti pripadnikom Slovenske vojske opozarjal vse od leta 2010. Po kolektivnem sporu, ki so ga sicer izgubili, so vložili tožbo za enega člana, ki se je "vlekla" vse od leta 2016, točno pred mesecem dni pa je bila izdana sodba vrhovnega sodišča.

Vrhovno sodišče je odločalo o zahtevku vojaka za plačilo za obdobje pripravljenosti v času straže in odločilo, da je treba čas vojakove pripravljenosti v obdobjih straže šteti v delovni čas. Tožniku je prisodilo plačilo za delo v vrednosti 100 odstotkov osnovne plače oziroma razliko med 100-odstotno plačo in 20-odstotnim prejemkom, ki ga je že dobil.

"Ta tožba je jasno povedala, da je čas pripravljenosti treba šteti kot delovni čas in ga kot takega tudi plačati," je poudaril Novak in pojasnil, da je bila podlaga za omenjeno sodbo vrhovnega sodišča sodba Sodišča EU-ja, ki je julija lani razsodilo, "da je vsak čas, prebit na delovnem mestu, ko nekdo ne more domov in izpolnjuje delovne naloge po navodilih delodajalca, treba šteti kot delovni čas in kot takega tudi plačati".

Brez odgovora MORS-a

V sindikatu vojakov so ministrstvo za obrambo pozvali, naj ravna skladno z novo sodno prakso, a odgovora, kot je pojasnil Novak, niso dobili. "Člani že pritiskajo na nas, zakaj je v sistemu za obračunavanje ur pripravljenost še po mesecu dni ovrednotena v vrednosti 50 odstotkov," je dejal predsednik sindikata vojakov in dodal, da prav tako ne vedo, kako bo s plačilom razlike od 20 oz. 50 odstotkov do 100 odstotkov za zadnjih pet let, kolikor je zastaralni rok.

Zato se lahko vsi njihovi člani odločijo za tožbo prek njihovega pooblaščenega odvetnika. Za prvih 28 članov so tožbo vložili danes, za preostale tožbe še pripravljajo. Po navedbah sindikata se je do zdaj za tožbo odločilo približno 400 pripadnikov. Kot je povedal Novak, so za tiste, ki jim plačilnih list niso dostavili, te po pooblastilu zahtevali od ministrstva.

Povprečni tožbeni zahtevek vloženih tožb je 8000 evrov brez obresti. Najvišji tožbeni zahtevek pa je 26.015 evrov brez obresti. Po Novakovih besedah je pripadnik z najvišjim tožbenim zahtevkom v povprečju vsak mesec zadnjih pet let opravil 67,4 ure pripravljenosti na delovnem mestu in "dejansko v povprečju glede na novo sodno prakso opravil 241,5 ure polne delovne obveznosti".

V sindikatu opozarjajo, da vsak mesec zastara plačilo razlike za en mesec izpred petih let, kar bi lahko bil po njihovi oceni tudi razlog, da bi MORS z rešitvijo zavlačeval. Z novim standardom pa si v prihodnje obetajo, da bodo pripadniki več doma, s svojimi družinami, za čas, ko bodo v službi, pa bodo primerno plačani, je še poudaril Novak.

Na obrambno ministrstvo in generalštab SV so dali pobudo za sestanek, ki je napovedan za sredo.