Kakšne bodo rešitve za vojake po 45. letu? Foto: BoBo
Kakšne bodo rešitve za vojake po 45. letu? Foto: BoBo

Ker so politične razmere v državi pregrete, vroče, si jaz nisem delal utvar, da bi delal obsežno sistemsko celotno spremembo zakona o obrambi, čeprav bi bilo to nujno potrebno. Zato gremo po sistemu majhnih korakov naprej.

Matej Tonin

Za spreminjanje tega zakona, ki je sicer potreben celovite prenove, je potrebna dvotretjinska večina glasov v parlamentu.

S predlaganimi spremembami bi po besedah obrambnega ministra omogočili, da bi vojaki po 45. letu ostali na delovnem mestu, če imajo specialistična znanja ali če delajo na področjih, kjer kadra primanjkuje. Oblikoval bi se poseben organ za varovanje objektov posebnega pomena, kamor bi prav tako te vojake preusmerili, vsi drugi pa bi lahko ostali na ministrstvu ali v v drugih državnih organih. Poklicni rezervisti bi imeli tudi v času služenja vojski enake plače kot v svojih rednih službah.

"Rešitve so kratke in enostavne, in kot sem dejal, delajo predvsem bolj privlačen in zanimiv status vojaka," je dejal obrambni minister Matej Tonin.

Za spremembe zakona o obrambi mora glasovati 60 poslancev. "Ker so politične razmere v državi pregrete, vroče, si jaz nisem delal utvar, da bi delal obsežno sistemsko celotno spremembo zakona o obrambi, čeprav bi bilo to nujno potrebno. Zato gremo po sistemu majhnih korakov naprej," je pojasnil obrambni minister.

Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo
Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo

Prav tako je že pripravljen Zakon o investicijah v obrambi, s katerim naj bi začrtali vojaške nakupe za naslednjih nekaj let. "Obrambni proračun bi se povečal, to mislim, da je logična posledica. Vsekakor bodo šli po tem zakonu obrambni izdatki v smeri 1,5 odstotka BDP-ja," je dejal Tonin.

Poslanci bodo na današnji seji spet obravnavali sklep o dodelitvi posebnih pooblastil vojski pri varovanju državne meje, za kar bi vlada prav tako potrebovala dve tretjini poslanskih glasov. Ker sklep že na matičnem odboru pred tedni ni dobil zadostne podpore, glasovanja o podelitvi takih pooblastil sploh ne bo.