Predstavniki sindikatov se ne čudijo, da smo v Sloveniji vse pogosteje priča ustanavljanju t. i. vaških straž in drugih skupin, ki želijo nezakonito prevzemati naloge policije. Foto: BoBo
Predstavniki sindikatov se ne čudijo, da smo v Sloveniji vse pogosteje priča ustanavljanju t. i. vaških straž in drugih skupin, ki želijo nezakonito prevzemati naloge policije. Foto: BoBo

Zaradi "nesprejemljivega ravnanja" vladnih pogajalcev so se danes (v četrtek) sešli člani organov reprezentativnih sindikatov v policiji, ki so jim vodje sindikatov predstavili nesprejemljive predloge vlade in hkrati predlagali ostre ukrepe za dosego ustreznega vrednotenja njihovega dela. Kot so zapisali, je vladna stran sprejela nesprejemljivo in ponižujočo potezo, ker je nekaterim drugim, primerljivim poklicnim skupinam ponudila višje vrednotenje delovnih mest kot policistom, vojakom in strokovno-tehničnim delavcem.

Ne glede na vladno stališče, da so pogajanja v t. i. drugem plačnem stebru končana, sindikati v policiji in vojski vztrajajo pri nadaljevanju pogajanj, dokler delovna mesta policistov, vojakov in strokovno-tehničnih delavcev, ki nudijo podporo pri izvajanju varnostnih in obrambnih nalog, ne bodo pravično ovrednotena.

"Vlada spodkopava stabilnost in varnost Slovenije"

Vlada po njihovem mnenju z neodgovornim in nespoštljivim ravnanjem do ključnih stebrov varnosti države in državljanov grobo spodkopava stabilnost in varnost Slovenije, posledično pa tudi varnost drugih držav članic EU-ja.

"Če ne bo nemudoma spremenila svojega odnosa do poklicnih skupin, ki delujemo na varnostno-obrambnem področju, bomo o tej nesprejemljivi situaciji obvestili tudi pristojne institucije EU-ja ter uporabili vse razpoložljive ukrepe za zaščito svojih pravic in dostojanstva," so v današnji skupni izjavi za javnost zapisali predstavniki sindikatov.

Kot so dodali, je njihova dolžnost, da zaščitijo integriteto in vrednost svojega dela ter zagotavljanje visoke stopnje varnosti vseh prebivalcev Slovenije, s tem pa tudi prebivalcev EU-ja, česar pa po njihovem mnenju za vlado ni mogoče trditi.

Predvidevajo, da se bo zaradi razmer zgodil dodatni odliv kadrov

Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije, Sindikata policistov Slovenije, Sindikata ministrstva za obrambo, Sindikata vojakov Slovenije, Sindikata varnosti, obrambe, zaščite in družine ter Sindikata pilotov ministrstva za obrambo so v skupni izjavi za javnost ravnanje vladne strani na ponedeljkovih pogajanjih označili kot nesprejemljivo in ponižujočo.

"Namesto pravične, pravne in strokovne obravnave, kar je temelj pravne države, smo priča podlim političnim interesom, ki uničujejo motivacijo in integriteto naših varuhov reda in stopnjo varnosti – vse to pa ima znake protipravnega ravnanja vlade," so zapisali v izjavi za javnost. Vladi očitajo, da v času zaostrenih varnostnih razmer s svojo neodgovorno in zavržno politiko ignorira policiste in vojake, ki so ključni subjekt na področju notranje varnosti in obrambe države, to pa po njihovem mnenju neposredno prispeva k ogrožanju varnosti države.

Zato se predstavniki sindikatov ne čudijo, da smo v Sloveniji vse pogosteje priča ustanavljanju t. i. vaških straž in drugih skupin, ki želijo nezakonito prevzemati naloge policije. Pričakovati je, da bomo zaradi takšnega odnosa lahko kmalu soočeni še z neobvladovanjem migracij, povečanjem števila kaznivih dejanj in vse manjšo operativnostjo policijskih in vojaških enot, so zapisali predstavniki sindikatov. Predvidevajo tudi, da bo zaradi razmer prišlo do dodatnega odliva kadrov.

Ministrstvo proti zaostrovanju retorike

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Ministrstvo za javno upravo se je odzvalo pisno. Zapisalo je, da vladni predlog predvideva dvig plač za večino policistov in vojakov, in sicer za od 25 do 30 odstotkov oziroma za več kot 400 evrov. "Takšno predvideno povišanje plač za policiste in vojake je odraz zavedanja aktualne vlade o pomenu varnosti in spoštovanja obeh poklicnih skupin," poudarjajo na ministrstvu.

Kot so dodali, so policisti in vojaki nepogrešljivi del sistema nacionalne varnosti, s predanostjo svojemu poklicu ter požrtvovalnim in odgovornim delom, ki ga izkazujejo v vsakodnevnih preizkušnjah, pa si zaslužijo primerno plačilo. Temu sledi tudi vladni predlog o povišanju plač za ti dve poklicni skupini, zatrjujejo na ministrstvu.

"Pravo mesto za iskanje konstruktivnih rešitev je pogajalska miza in nikakor zaostrovanje retorike, še manj napovedano stopnjevanje pritiskov od sindikalnih vodij," so še poudarili.