Vpoklic bo državo mesečno stal okoli 240.000 evrov. Foto: BoBo
Vpoklic bo državo mesečno stal okoli 240.000 evrov. Foto: BoBo
Katič
Obrambna ministrica Andreja Katič zagotavlja, da Slovenija ni v vojni, ne glede na odločitev Francije na zasedanju ministrov EU-ja. Foto: BoBo

Slovenska vojska (SV) bo pripadnike pogodbene rezervne sestave vpoklicala, "da zagotovi vzdržljivost stalne sestave" pri obvladovanju begunske problematike, je v izjavi za medije razloge za vpoklic pojasnil tiskovni predstavnik Generalštaba SV-ja, Simon Korez. Ukaz o vpoklicu bo načelnik Generalštaba SV-ja Andrej Osterman podpisal še danes, po njem pa bo SV za zdaj vpoklical 200 od trenutno 914 pogodbenih rezervistov.

S tem nameravajo po besedah Koreza zagotoviti sveže sile za pomoč pri obvladovanju prebežniške problematike. Trenutno namreč pri obvladovanju begunske krize vsak dan pomaga okoli 700 pripadnikov SV-ja od skupno okoli 5.000, ki lahko izvajajo tovrstne naloge. Ker pa so nekateri rotirali že velikokrat in jim je treba po zakonu zagotoviti ustrezen počitek, potrebujejo dodatne moči.

Poziv najpozneje do 26. novembra
Vpoklicani pogodbeni rezervisti bodo po besedah Koreza varovali objekte SV-ja, opravljali prijavno-nadzorno službo ter nudili logistično podporo. Izbrani rezervisti bodo najpozneje do 26. novembra prejeli poziv na petdnevno mobilizacijsko usposabljanje. Med usposabljanjem bodo prejeli tudi sklep o zaposlitvi kot pogodbeni rezervist do štiri mesece. Svoje naloge pa naj bi začeli opravljati v prvih dneh novega leta.

Za čas opravljanja vojaške službe bodo imeli poklicani rezervisti po besedah Koreza vse pravice, kot jih imajo pripadniki stalne sestave SV-ja, vključno s socialnim zavarovanjem, plačo in povrnitvijo stroškov dela. Tisti, ki so zaposleni, pa imajo tudi pravico do zamrznitve pogodbe o zaposlitvi pri delodajalcu.

Ali odziv ali vrnitev letnega nadomestila
Po besedah Koreza se morajo vpoklicani rezervisti na vpoklic odzvati, sicer morajo vrniti enoletno nadomestilo, ki ga prejemajo kot pogodbeni rezervisti (okoli 120 evrov na mesec), in sorazmerni del stroškov, ki jih je SV imel z njihovimi usposabljanji.

Omenjeni vpoklic je sicer sploh prvi vpoklic pogodbene rezervne sestave za opravljanje vojaške službe v miru od leta 2002, odkar imamo pogodbeno rezervno sestavo, državo pa bo mesečno stal okoli 240.000 evrov. Pogodbena rezervna sestava trenutno šteje 914 pogodbenikov, v SV-ju pa si jo želijo dopolniti do 1.500. To nameravajo doseči v prvi polovici prihodnjega leta.