Moška vokalna skupina Fantje z vasi. Foto: Nebojša Tejić/STA
Moška vokalna skupina Fantje z vasi. Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Borut Pahor se jim je ob tem zahvalil, ker so v časih, polnih preizkušenj, ohranjali vero v solidarnost in dobroto. Spomnil je, da so se domovi za starejše med epidemijo covida-19 spoprijemali s posebno preizkušnjo in da je bilo starejše zaradi dovzetnosti za bolezen treba zavarovati, kar je za marsikoga pomenilo veliko osamljenost.

"Potem so se tukaj našli dobri ljudje, solidarni, misleč ne le na ljudi v domovih za starejše, ampak tudi na njihove sorodnike, ki jih niso mogli obiskati," je dodal.

Član zasedbe Tone Plevčak je poudaril, da so Fantje z vasi v treh letih ob nastopih v domovih skrbeli tudi, da domača ljudska pesem ne gre v pozabo. "Delali smo dve dobri deli hkrati," je dejal.

"Glasniki prostovoljstva in nesebičnosti, prinašalci dobre volje"

Fante z vasi poleg Plevčaka sestavljajo Janez Mraz, Franc Turnšek, Slavko Živičnjak in Toni Korez iz Kostrivnice pod Bočem. V letu 2019 so ustanovili vokalno skupino ter prvič skupaj nastopili ob 100. rojstnem dnevu sokrajanke, pot pa jih je nato vodila po vsej Sloveniji. Svoje glasbeno udejstvovanje so posvetili starim ljudskim pesmim.

Svoje poslanstvo so nadaljevali tudi med epidemijo koronavirusa. "Fantje z vasi niso običajni ljudski pevci. Postali so glasniki prostovoljstva in nesebičnosti, prinašalci dobre volje," so v utemeljitvi nagrade zapisali v predsednikovem uradu.