Vox populi: SDS ostaja prvi, SD drugi

SDS je glede na anketo Vox populi v juniju obdržal enako podporo, medtem ko se je SD-ju zmanjšala za pol odstotne točke. LMŠ-ju pa se je podpora v primerjavi s prejšnjim merjenjem skrčila za 0,1-odstotne točke.

Na četrtem mestu je Levica, volilo bi jo 6,7 odstotka vprašanih v anketi (prejšnji mesec 8,2 odstotka), nato je NSi s 4,3-odstotno podporo. DeSUS bi volilo 2,8 odstotka vprašanih, SLS pa 1,8 odstotka. SAB bi obkrožilo 1,4 odstotka anektiranih, SNS pa pol odstotka. Koalicijski SMC ima 0,3-odstotno podporo.

Na volišča se ne bi odpravilo 9,5 odstotka vprašanih, medtem ko je 24,2 odstotka še neodločenih, katero stranko bi izbrali.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi glede na anketo največ sedežev dobila stranka SDS. Foto: Posnetek zaslona
Če bi bile volitve to nedeljo, bi glede na anketo največ sedežev dobila stranka SDS. Foto: Posnetek zaslona

Najbolj priljubljen ostaja Borut Pahor

Na lestvici priljubljenosti politikov je Pahor še vedno na prvem mestu, sledi mu predsedujoča SD-ju in evropska poslanka Tanja Fajon. Na tretjem mestu je evropska poslanka iz vrst NSi-ja Ljudmila Novak, nato zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki mu po priljubljenosti sledi predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec.

Nekdanji predsednik vlade in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je na sedmem mestu, aktualni premier Janez Janša pa na 13. – v primerjavi s prejšnjim mesecem je pridobil eno mesto.

Na dnu lestvice se je znašel predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je izgubil sedem mest. Skupaj s poslanko Levice Violeto Tomić zapušča lestvico, prihodnji mesec ju bosta zamenjala poslanka SDS-a Eva Irgl in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek.

Največ podpore je v preteklem mesecu izgubila Levica. Foto: Posnetek zaslona
Največ podpore je v preteklem mesecu izgubila Levica. Foto: Posnetek zaslona

Večina podpira aplikacijo za sledenje

V raziskavi Vox populi so spraševali tudi, ali bi bili pripravljeni uporabljati aplikacijo o stikih z okuženimi z novim koronavirusom. 47,7 odstotka vprašanih bi jih bilo pripravljenih uporabljati aplikacijo, 45,2 odstotka pa ne. Skoraj 60 odstotkov se jih sicer strinja z uvajanjem aplikacije, tretjina pa ji ostro nasprotuje.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časopisov Dnevnik in Večer, izvaja ga agencija Ninamedia. Med 14. in 16. julijem 2020 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI, anketiranih je bilo 700 ljudi.